Загуба на мускулна масa причини за развитие и противодействие

Атрофия представлява частично или пълно намаление на размерите на част от тялото или тъкан. Като цяло тя е физиологичен процес на реабсорбция и разпадане на тъкани на клетъчно ниво. Атрофия може да настъпи като част от нормалното развитие на организма и хомеостазата. Когато настъпи поради заболяване или загуба накръвоснабдяване на дадена част от тялото, атрофията е патологична.

Причините за атрофия включват лошо хранене на органите и тъканите, нарушено кръвоснабдяване, загуба на хормонална стимулация, загуба на инервация на прицелния орган, прекомерно голямо количество клетки, подложени на апоптоза (програмирана смърт на клетките), както и понижено използване или заболяване на съответния орган или тъкан. Хормоналните и нервните стимулации на дадена тъкан се означават като трофични (изхранващи) в медицинската литература. Загубата на трофичните фактори са една от най-честите причини за атрофия на тъканите.

Атрофия, поради намалено използване и понижено трениране, се наблюдава основно при мускулоскелетната система. При продължително залежаване, гипсова имобилизация, настъпва различно изразена атрофия на мускулите. Този вид атрофия обикновено е обратима, освен ако не е в много тежка степен. В условия на липсваща гравитация при астронавтите, има предпоставки за развитие на атрофия. Загубата на мускулна маса се нарича още мускулна атрофия. Най-общо казано, това е намаляване на мускулната тъкан, което може да бъде както частично, така и цялостно и може да бъде предизвикано от различни фактори.

Атрофията на мускулите е обратното състояние на хипертрофията. И докато последната е търсена в някои спортни среди, загубата на мускулна маса е нежелана и може да има сериозни последици за човешкото здраве. При мускулната атрофия се наблюдава намаление на мускулната тъкан. Това води до слабост и отпадналост, тъй като основната функция на мускулите е да предизвикват движение в отделните части на тялото. Може да бъде резултат от начина на живот, ниска физическа активност.Наблюдава се при хора, които имат седяща работа и ниска физическа активност, които ограничават движението им.

Заради недостатъчното им използване мускулите губят своя тонус и плътността си. Мускулната маса може да се регулира – съответно да се увеличава или намалява при тренировъчни стимули, посредством вида на протокола, честотата на тренировките, подбраните тежести и др. (стига консумираните калории в диетата да са над дневния лимит). Загубата на мускулна маса може да бъде придружена от някои симптоми, като:

Постепенно затрудняване в ходенето.

Намалена координация.

Вкочаненост в крайниците.

Обща умора и депресия.

Скованост, която продължава повече от час след събуждане сутрин.

Промяна в будното състояние, неспокойствие, притеснение.

Нетърпимо главоболие.

Хората, които водят заседнал начин на живот, или на които им предстои такъв (например нова работа, която е статична), могат да предотвратят мускулната атрофия чрез допълнителна физическа дейност. Вариантите са много и зависят от индивидуалните възможности – организирани тренировки (бойни изкуства, танци, различни видове аеробика, пилатес, йога и т.н.), самостоятелни тренировки (в зала, навън, или в домашни условия), повече ходене пеш (изкачване на стълбите, вместо да се вземе асансьора, по-малко използване на превозни средства и др.), активни почивни дни (разходки, преходи в планината, каране на колело и др.).

ЕКСТРАКТ ОТ БАБИНИ ЗЪБИ (TRIBULUS TERRESTRIS EXTRACT)

Основното действие Бабините зъби стимулира производството на лутенизиращ хормон, който от своя страна влияе пряко върху производството на тестостерон. Българската билка Бабини зъби е безценна за мъжката полова мощ, сила, издръжливост, добра мускулатура и здраве. Особено, когато е приемана под формата на течен екстракт! Високото съдържание на стероидни сапонини, алкалоиди, флавоноиди, гликозоди и рутин в билката, прави Екстракта от Бабини зъби изключително ефективен за:

Подпомага по естествен път растежа на мускулите

Води до повече сила и издръжливост

Подпомага възстановяването след тежка тренировка

Течната форма на Екстрактът от Бабини зъби е голямо предимство за по-бързото усвояване, за разлика от таблетките, затова не се учудвайте, че ефектът настъпва съвсем скоро след първия прием. Избирайки Екстракт от Бабини Зъби с марка La-Vie, можете да сте сигурни, че избирате натурален продукт най-високо качество, произведен в България. С нашият Екстракт вие се ползвате максимално от удивителния ефект на българската билка Бабини зъби. Повишеното ниво на тестостерона води до повишаване на силата, мускулния растеж, удължава ерекцията и потентността. Растението Бабини зъби има успокояващо действие върху централната и вегетативната нервна система. Билката има диуретично действие и изразен тонизиращ ефект и се употребява при камъни в бъбреците. Бабини зъби се прилага и при оскъдна и нередовна менструация, хронично възпаление на половите органи у мъжа и жената, невралгия, мигрена, спазми на жлъчните пътища, на стомаха и червата, бронхит, коклюш и др.

Цялостно здравословно действие:

Намалява холестероловите плаки и общо пречиства кръвта;

Намалява риска от инфаркт и инсулт;

Подпомага лечението на бъбречни заболявания заради силния диуретичен ефект;

Подобрява състоянието при наличие на вирусни инфекции;

Помага при възпаления на черния дроб;

Антиоксидант;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *