Умните автомобилни технологии пестят на шофьорите до 450 литра гориво на година

450 литра на година – толкова могат да са спестяванията на гориво, които шофььорите неусетно трупат благодарение на умните автомобилни технологии. Изчисляването на този обем се прави за първи път и е дело на изследователите от Технологичния институт „Стивънс“.

„Това не е незначително“, казва Йегане Хайери, доцент към от Технологичния институт „Стивънс“, чиято работа е на границата между инженерните науки, екологичното проектиране и публичните политики. „“Да не говорим за допълнителните икономии, които всеки водач получава, дължащи се на по-плавното движение, по-малкото произшествия и аеродинамичната ефективност на всички други превозни средства на пътя.“

Въпреки че много проучвания са съсредоточени върху социалното въздействие на безпилотните коли с високи нива на автоматизация, това проучване е първото, което разглежда енергийното въздействие при по-ниските нива на автоматизация и индивидуалните технологии, които или вече са налични в новите автомобили на пазара, или ще бъдат вградени в колите в рамките на идните няколко години.

За да разберат влиянието на тези технологии на икономиите на гориво и разходите за него, Хайери и колегите му от института са провели задълбочен преглед на литературата за въздействието върху потреблението на енергия и безопасността от автоматични функции, събирайки точни данни за прогнозиране на това как тези характеристики биха повлияли на потреблението на гориво. След това учените анализирали и разходите, свързани с всяка една технология за автоматизация, като технологиите са категоризирани в три групи: системи за ранно предупреждаване, системи за управление и информационни системи.

Изводът на учените е, че шофьорите на коли с ниско ниво на автоматизация могат да намалят потреблението на гориво с общо 102 до 450 литра на година (за едно превозно средство).

greentech.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *