Испания ще гони 90% намаляване на CO2 емисиите съгласно нова стратегия за климата

Испания е планирала да декарбонизира напълно своята електроенергийна система до средата на века и скоро да премине към икономика с нулеви нетни емиси.

В нов проектозакон за климата испанското правителство определи стратегия за намаляване на емисиите с най-малко 90% спрямо нивата от 1990 г. в срок до 2050 г. До същата дата страната трябва да изпълни и друга цел – да използва 100% възобновяема електроенергия. Проектозаконът също така обещава прекратяване на всички субсидии за изкопаемите горива. Той ще забрани всякакви нови проучвания за нефт и газ. Предвижда се още преход към автомобилен парк с изцяло нулеви емисии до средата на века.

Междинните цели в плана надвишават целите на ЕС в областта на зелената енергия: предвижда се най-малко 35% дял на възобновяемата енергия до 2030 г., което е по-амбициозно от целта на ЕС за 32% възобновяема енергия до 2030 г. Освен това Испания иска да подобри енергийната ефективност с 35% до 2030 г., в сравнение с целта на ЕС от 32,5%.

Проектозаконът бе подготвен от правителството на наскоро избрания премиер на Испания Педро Санчес, който скоро след своята победа през юни създаде Министерство на екологичния преход. То е оглавявано от бившия испански секретар по околната среда Тереза Рибера.

Като част от прехода ще бъдат въведени интегрирани национални енергийни и климатични планове, за да се гарантира декарбонизацията в цялата испанска икономика.

Автомобилите с двигатели с вътрешно горене ще бъдат забранени за продажба към 2040 г. Жилищният фонд ще бъде реконструиран, за да станат сградите нулевоемисийни до средата на века. Поне 20% от националния бюджет трябва да се използва за „инвестиции, положителни за климата“.

Бившият шеф на ООН по климата Кристина Фигерес заяви, че проектът на Испания е „отличен пример“ за начина, по който нациите по света трябва да работят за постигане на целите на Парижкото споразумение. „Това се случва в един важен момент – точно преди COP24, където страните са поканени да покажат как изпълняват целите на споразумението от Париж“, добави тя.

greentech.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *