Пробиотици, пребиотици & Синбиотици: Защо се нуждаем от тях?

Напоследък се наблюдава огромен скок в интереса към чревната микробиома и въобще здравето на червата. Има стотици даже хиляди различни продукти на пазара, които могат да ни объркат изцяло в това
какво да и какво да не консумираме и приемаме допълнително. Например, съществуват пребиотици, пробиотици и синбиотици – освен общото „биотици“ в имената им можем ли наистина да разграничим
свойствата им или да дадем точна дефиницiя за всяко едно по отделно? По-скоро не. Имаме ли нужда наистина и от трите за оптимално здравословно състояние на стомаха, ще разберем сега.

Ако науката на микробиомата е объркваща и натоварваща за вас, не се притеснявайте, определено не сте сами – за всички ни е! С помощта на гастроентеролога д-р Марвин Сингх ще улесним разбирането си
за пребиотиците, пробиотиците и синбиотиците и как да извличаме полза от тях.

Какво са пребиотичните фибри?
Пребиотиците са големи несмилаеми фибри, които предоставят прехрана за добрите бактерии в организма. Например някои пребиотици съдържат фруктоолиозахариди и инулин. Фруктоолиозахаридите са
нискокалорични несмилаеми въглехидрати, които натурално са част от състава на някои растения като лук, цикория, аспержи, банани, артишок и много други; имат важен благотворен ефект като намаляване
на канцерогенност, подобряване на абсорбацията на минерали и намаляването на нивата на холестерола. Инулините са група натурални полизахариди, добивани от различни видове растения и принадлежащи
към клас на диетични фибри, наречени фруктани. Често инулин се добива от корените на цикорията. Един от най-известните пребиотици идва от олигозахаридите на човешкото мляко – важен компонент в
състава на кърмата, който доказано спомага растежа на благотворните бактерии в стомашната микробиома като бактерията бифидум.

Ето и списък с храни, в които да открием изобилие на пребиотици и които да добавим към режима и диетата си:
Акациева смола
Сурови аспержи
Сурова джикама
Зелени банани
Суров йеросалимски артишок
Сурови листа от глухарче
Сурок или сготвен лук
Суров чесън
Суров праз-лук
Суров корен от цикория

Какво е пробиотична бактерия?
Пробиотиците са хранителни добавки от благотворни микроби, които могат да подобрят микробния баланс и да помогнат за поддържането на добро стомашно здравословно състояние. С други думи това са живи
организми, които, ако бъдат приемани в адекватни количества, могат да бъдат от здравословна помощ за организма приемник. В никакъв случай не е задължително пробиотиците да идват под формата на
капсулирани таблетки – някои храни сами по себе си са пробиотици.

Ето и списък с някои от най-разпространените и полезни пробиотични храни, пълни с благотворни бактерии:
Мисо
Темпе
Квас
Кисело зеле
Ябълков оцет
Кимчи
Кефир
Килеси краствички
Комбуча

Доктор Марвин Сингх често напомня на пациентите си, че приемът на пробиотици, не може да служи като оправдание за консумацията на други вредни и обработвани храни. Правилните съставки (пребиотиците) трябва да присъстват в режима ви, за да могат да действат пробиотиците (добрите микроби). Някои от най-популярните пробиотици включват организми като Лактобацилус рамносус (Lactobacillus rhamnosus), Лактобацилус ройтери (Lactobacillus reuteri), Бифидобактериум лактис (Bifidobacterium lactis), Ешерихиа коли (Escherichia coli) и пр. Очевидно имаме океан от опции!

Какво са синбиотици?
Думата „синбиотик“ се отнася към комбинацията от пробиотици и пребиотици и как те работят заедно – в синергия – за да подобрят здравето ни. Някои съвсем скорошни проучвания предлагат теорията, че комбинирането на определени синбиотици, може да действа и като средство за отслабване и оръжие срещу възпалителни процеси. Това им действие най-вероятно се дължи на ефекта им върху произвеждането на мастни киселини и подобрява метаболомната продукция на стомашната микриобиома. Когато към приема на пребиотици се прибави и прием на пробиотици, се усеща подобрена жезненоспособност. На практика това означава, че ако комбинираме про- и пребиоптични „храни“, действието на пробиотиците ще бъде улеснено в пъти. Или иначе казано – трябва винаги да приемаме богати на пребиотични фибри храни наравно с ежедневния прием на пробиотици.

Ако търсите начин да помогнете и дадете тласък на чревната си микробиома, е добре да обмислите по-редовния прием на пробиотици. Доктор Сингх смята за най-добри пробиотици тези, които приемаме от „ферментирали“ храни (кисели краставички, кисело зеле и т.н.). Чрез тях не само получаваме благотворните действие на микробите, които съдържат, но и също поемаме ползите на самите храни, включващи витамини, минерали и фитонутриенти.

За да обобщи, гастроентерологът казва следното: „Ако имате добре балансирана диета, богата на пребиотични и пробиотични храни, както и други храни, благоприятстващи доброто състояние на чревната флора като билки, подправки и чайове, ще сте един ход напред в играта. Синбиотичният стил на хранене ще пази нивото на разнообразие и хранителност на чревната микробиома напълно идеални, а от това ще има полза целият ви организъм!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *