Сваляме излишни килограми с 3 лесни стъпки, базирани изцяло на наука

Има много начини да свалим килограми и то бързо, но повече от тях ни карат да се чувстваме гладни и неудовлетворени през по-голямата част от времето, което не е от полза никому. Ако нямате воля като стомана, гладът бързо ще ви принуди да се откажете от диетичните си планове много, много бързо. Планът, който се предлага тук, се отличава със следните характеристики, които да ви помогнат:

– гладът намалява значително;
– сваляме килограми без да гладуваме;
– същевременно подобрява метаболитното здраве;

Ето ги и 3-те вълшебни стъпки:

1. Премахваме захарите и скорбялата от менюто си.

Най-важната част тук, както става ясно, е да премахнем напълно захарите и скорбялата (т.е. въглехидратите) от менюто си. Ако направим това, нивото на глад спада и започваме да приемаме много по-малко калории. В последствие вместо да горим въглехидрати, тялото започва да се храни от запасите на мазнини в организма. Друга полза от спирането приема на въглехидрати е, че намалява инсулиновите нива, карайки бъбреците да изхвърлят излишните натрий и вода от телата ни, а това намалява подуването и излишното тегло от задържането на течности в организма. Не е изключено да свалите до 5 килограма (понякога и повече) още по време на първата седмица от спазването на този режим и то от мазнини и течности.

ОБОБЩЕНИЕ: Премахването на захарите и скорбялата (въглехидратите) от диетата, намалява апетита, понижавам нивата на инсулин и ни кара да отслабваме без да гладуваме.

2. Приемайте протеин, мазнини и зеленчуци.

Всяко едно от храненията ви трябва да съдържат източник на протеини, на мазнини и нисковъглехидратни зеленчуци. Конструирайки храненията си по този начин, автоматично въвежда дневния ви прием на въглехидрати в норма: 20-50 грама за деня.

Източници на протеин:
месо: говеждо, пилешко, свинско, агнешко и др.
риба и морска храна: сьомга, пъстърва, скариди и пр.
яйца: цели яйца с жълтъците са най-добрият пример

Важността от приемането на достатъчно протеини не бива да се подценява – доказано е, че храненето по тази схема, може да помогне на метаболизма да изразходва допълнителни 80 до 100 калории на ден. Високопротеиновите диети имат способността да редуцират ненаситността и обсебващите мисли за храна до 60%; да намалят желанието за похапване късно вечер на половина и да ни накарат да се чувстваме толкова сити, че автоматично да започнем да приемаме с 440 по-малко калории на ден – просто с добавянето на протеин към диетата си. Става ли дума за отслабване, протеинът е Кралят на хранителните продукти. Точка!

Нисковъглехидратни зеленчуци: броколи, карфиол, спанак, домати, къдраво зеле, брюкселско зеле, коприва, маруля, краставици. Не се страхувайте дори да препълните чинията си с тези нисковъглехидратни зеленчуци, защото можете да изядете масивни количества от тях без да преминавате приема на повече от 20-50 калории на ден, което, на фона на нормалния дневен прием, е нищо. Диета, базирана почти изцяло на зеленчуци, съдържа всички фибри, витамини и минерали, от които се нуждаем, за да бъдем здрави.

Източници на мазнини: зехтин, кокосово масло, масло от авокадо, обикновено (краве) масло. Добре е да имате 2 до 3 хранения на ден, а ако вече все още се чувствате гладни, не е проблем да добавите и 4-то. Не се страхувайте от приема на мазнини, защото ако се опитвате да спазвате нисковъглехидратна и нискомазнинна диета едновременно, ви обрича на гарантиран провал. Ще се случи точно това, за което говорихме по-рано – ще започнете да се чувствате нещастни и неудовлетворени, което ще ви накара да зарежете плана си изцяло.

ОБОБЩЕНИЕ: Конструирайте всяко от храненията си от източник на протеин, на мазнини и нисковъглехидратни зеленчуци. По този начин ще ограничите приема си на въглехидрати до 20-50 грама и това значително ще намали глада.

3. Вдигайте тежести 3 пъти седмично.

Не е нужно да тренирате като културист, за да отслабнете с този план, но е препоръчително да извършвате допълнителни физически усилия. Най-добрата опция е да посещавате залата 3-4 пъти седмично. Не е нужно самата тренировка да е сложна – направете загрявка и правете упражнения с тежести – това би било напълно достатъчно. Ако сте нови във фитнес салона, е добре да попитате треньор за професионален съвет. С вдигането на тежести ще изгорите доста калории и ще предпазите метаболизма си от това да се забави, което е често срещано явление като страничен ефект от отслабването. Проучвания за нисковъглехидратните диети показват, че не е изключено дори да се натрупа известно количество мускулна маса, докато губим значителна част от теглото си. Ако упражненията с тежести не са опция за вас, то кардио сесиите (ходене, джогинг, тичане, каране на колело или плуване) също биха били от ползва.

ОБОБЩЕНИЕ: Добре е да извършвате някакъв вид тренировки, включващи упражнения за съпротивление и издръжливост като вдигането на тежести. Ако това не е опция, кардио тренировките също са ефикасни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *