Между мита и реалността…

Тъй като вече разказах за скромния ни престой в Будапеща и как все пак успяхме да се докоснем до атмосферата на града, както и да разгледаме богатствата му, реших тух да споделя с вас някои от по-интересните неща, които прочетохме преди да стигнем там:


1) Започвам с легендата за Верижния мост, който е най-старият мост в Будапеща, свързващ двата града Буда и Пеща. По онова време унгарският граф Шечени бил на особена почит сред обществото. Той имал за идея да построи мост, който да стига от единия до другия град, и на два пъти пътувал до Великобритания, за да намери подходящ за целта инженер. В крайна сметка открива инженера Адам Кларк, който успява да осъществи Верижния мост, и от своя страна е толкова горд с него, че се хваща на бас, че ако някой намери някакъв недостатък в архитектурата му, той ще се хвърли от моста в Дунава. След известно време бил намерен дефект – лъвовете, които охранявали моста, били издялани без езици. Инженерът спазил думата си и скочил от моста, но понеже бил отличен плувец, се спасил без драскотина. Жителите на града твърдят, че е само легенда, но кой знае… 🙂

2) Обувките край реката – в близост до Парламента се разполагат 60 чифта обувки от чугун, символ на евреите, разстреляни именно там, на брега на Дунав, след като са накарани да събуят обувките си. Идеята за тази скулптура дошла като спомен от гледката, при която водата отнасяла телата на жертвите и оставали само обувките им.

3) Третото интересно нещо, което за съжаление не успяхме да намерим, въпреки че си бяхме отделили специално време, за да я потърсим,, е статуята на Анонимус! Имахме за цел да пипнем златната му писалка, тъй като около нея се върти легендата, че който я докосне, ще стане велик писател. Говори се, че Анонимус е монахът, написал първата книга, посветена на унгарската история, а че върхът на писалката е почти изтри заради многото туристи, вярващи в красивия мит 😉

Това бяха нещата, които ни направиха най-силно впечатление! Надявам се да ви допаднат и на вас и – кой знае, може би ще решите да отскочите до това прелестно местенце през някой от следващите уикенди, за да ги видите със собствените си очи! Уверявам ви, ще останете очаровани!

– Catherine Petrova

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *