Как да учим бързо?

Понеже тези дни сме на тема учене, продължавам и днешната статия с това! За някои ученето става лесно и забавно, без да полагат много усилия, докато за други това е истинско мъчение, което сякаш никога не дава желаните резултати. Дали самите те нямат мотивацията да седнат и да учат, дали времето им за други неща е по-ценно, дали чувстват огромна липса на концентрация, или се съмняват в собствения си капацитет – причините са многобройни, но добрата новина е, че за всичко това си има лек и с малко усилие скоро ще можете да запомняте огромни количества информация и, разбира се, да я прилагате след това. Нека да започваме!

1) Организацията винаги е най-важна: отделете си достатъчно време за учене, не правете нещата в последната секунда, така само бихте си навредили. Когато нещата се правят за два дена, вместо за две седмици например, да, определено свършвате по-бързо със задачата, но не и по-ефективно. Има голяма вероятност организмът ви да не издържи на напрежението и притеснението от липсата на време и да поддаде точно когато ви трябва най-много. Затова уважавайте себе си и здравето си и започнете по-отрано, така не само че ще надграждате, но няма и да усещате ученето като усилие, а като стандартно занимание, заемащо примерно един час на ден (единия час, в който пътувате до университет/работа, това не е нищо)!

2) Изгответе си план за учене. Не се надценявайте, напишете малко задачи за през деня, но такива, които със сигурност ще успеете да изпълните. За препоръчване е да са във формата на списък, за да можете да ги задрасквате, след като ги отхвърлите. Доказано е, че така човек се чувства доволен от свършената работа и дори нивото му на щастие се повишава.

3) Сигурно сте го чували безброй пъти, но: ПОДЧЕРТАВАЙТЕ С ЦВЕТНИ МАРКЕРИ. Въоръжете се с любимите ви цветове маркери и химикалки и ще видите колко по-приятен ще ви е самият процес, колко повече наслада ще ви носи и колко по-ефективно ще е запомнянето на информацията.

4) Преговаряйте често и правете кратки тестове, с които да проверявате наученото. За съжаление мозъкът ни има свойството да изхвърля по-голямата част от информацията, ако не бъде използвана, затова се нуждае от постоянни тренировки.

5) Правете малки паузи, разхождайте се на чист въздух, направете си нещо за ядене, но гледайте да не се разсейвате твърде много.

6) Ако телефонът/интернетът ви е изключен, докато учите, шансовете ви за успех се увеличават с около 70 процента.

7) Когато нещо не разбирате/не ви е напълно ясно, не го оставяйте за по-късно. Проверете за учебни клипчета в youtube, вече има такива на всякакви теми, които ще ви помогнат да разберете по-добре материала. Запишете си въпросите, които все пак останат неотговорени, след това отделете един цял ден само на търсене на тази информация.

Следва продължение ––––>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *