Как да учим бързо/част 2

Продължение към https://www.mylife.bg/index.php/2019/02/02/learning/
Продължаваме с още интересни съвети, които ще ви помогнат да подобрите навиците ви за учене!

8) Не прекалявайте с ученето наведнъж. Мозъкът ви ще се изтощи и няма да има сили да работи повече.

9) Наспивайте се. Без достатъчно сън мозъкът функционира доста по-бавно и неефикасно. Не режете от съня за сметка на ученето.

10) След като се наспите, отворете широко прозореца, измийте се, направете си чай и се заемете с ученето. Ако свикнете всеки ден с тези дребни неща, самият процес ще се превърне в нещо любимо – приятна рутина.

11) В Германия са много разпостранени така наречените Lernkarten, които представляват карти, които човек си прави сам от картон. Те могат да бъдат изготвени по най-различен начин. За целта трябва да се изрежат еднакви по размер картончета, които се запълват с най-важната информация, която трябва да се научи. Могат да бъдат направени като въпроси и отговори, като твърдения, като подточки – това, което за вас ще е най-удобно. Идеята на този метод е, че материалът се обработва много интензивно по време на записването и структурирането. Поради необходимостта от първоначално преразглеждане и схематизиране, след като картите се изготвят, обикновено половината неща вече са запомнени. Много полезни са също така картите с визуални елементи, с помощта на асоциативните връзки по-късно тези неща ще се възвърнат в паметта ви, когато дойде времето да ги приложите.

12) Другото нещо, което наскоро научих, е че дъвченето на дъвка спомага за учебния процес. Ако всеки път, когато учиш по дадено нещо, дъвчиш дъвка с ментов вкус например, а след това се явиш на изпит и пак си вземеш от същия вкус дъвка, в мозъка ти отново ще изскочат нещата, които си чел, докато си я дъвчил първите пъти. Учените още се опитват да открият какво точно отговаря за тези рефлекси, засега има две теории, от които нито едната не е изцяло потвърдена.

13) Ако изпитът, който ще държите, е за време, ви се налага предварително да се тренирате, така че да се справите успешно! След като сте готови с целия материал, изключете сетивата си за всичко останало и се опитайте да направите пробен изпит, цялостен, без прекъсвания, без надничане в отговори/обяснения и тн. Засичайте си време, като се опитате изцяло да се концентрирате и да потънете в изпитната обстановка. Възможно е да ви залее напрежението, но се опитайте да запазите самообладание, само така ще свикнете да се справяте блестящо и в истински условия!

14) Също така е доказано, че ако усилено си представяш ситуация, в която вече си взел изпита и след това се случват някакви определени неща (родителите ти те хвалят, празнуваш с приятели), вероятността изпитът да премине успешно е над 90 %. Независимо дали медитираш преди да си легнеш, или с помощта на осъзнатите сънища се опиташ да извикаш тази представа в съня си, позитивните мисли ще изпълнят съзнанието ти и ще спомогнат за блестящи резултати!

Надявам се съветите да ви помогнат! Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *