Граматика? Не, мерси

Как да науча чужд език?

Никога досега не е било толкова важно да говориш повече от един език, отколкото сега, в наши дни. Изучаването на чужди езици вече е част от ежедневието ни още от времето ни в училище, а без усвояването на поне английски език ще ни бъде много по-трудно да разбираме какво се случва в света около нас. Има много начини за изучаване на чужд език, но кой е най-ефективният? В тази статия ще получите отговор на въпроса: Как най-добре се изучава един чужд език?

И за първо ще започнем с дефиниция на ученето. Много от нас виждат ученето като продължително и изискващо много усилия действие, но всъщност ученето е придобиване на знания и умения, а как ще го направите – зависи изцяло от вас. Вероятно в живота няма нито една почивка от ученето, независимо дали го осъзнаваме, или не. Дори като малко дете ние се учим да говорим, да тичаме и много повече, без наистина да сме наясно с факта, че това го учим. Просто го правим и то работи.

Но как най-добре се учат чужди езици? На първо място, можем да кажем, че често трябва да четете, пишете, чувате или говорите езика (за предпочитане всички заедно). Разликата между изучаването на чужди езици от ученето по принцип е, че езикът трябва да се говори, чува, чете и пише. Звучи като много работа, но не се притеснявайте, това може да бъде опростено. Защото, за да научиш чужди езици, е най-добре първо да упражняваш чувството за езика. Какво е това чувство за език? Говори се много, всеки ти казва, че е важно да можеш да говориш езици, но какво точно означава това? Всеки език, дори ако идва от една и съща езикова група, има своя собствена структура, свои собствени особености, изключения, както и свое индивидуално звучене.

Ако учите всеки език по такъв начин, че първо запомняте всичко наизуст и след това се опитате да направите всичко правилно, тогава ви обещавам, че най-късно на третия чужд език ще получите схващане на мозъка. Тъй като тогава не само говорите много бавно, защото се замисляте за правилната граматична форма, но и ще правите много повече грешки, които ще се опитвате веднага да поправите, а това би затруднило неимоверно събеседника ви. За да научите чужд език, трябва да говорите и слушате много. Това е единственият начин да изградите чувството си за език и това ще ви помогне много по-късно, когато говорите. Ако търсите езиков курс, тогава трябва да сте сигурни, че се говори много. Сега, разбира се, питате какво ще стане с писането и четенето. За да ви обясним това възможно най-просто, бихме искали да ви върнем в детството си. Научили сте майчиния си език, когато още не сте можели да четете или пишете. Съответно сте можели да възпроизведете само това, което сте чували, и това ви е било достатъчно. Да се научиш да четеш и пишеш след това не е особено трудно, попитайте всички останали хора около вас дали са имали трудности с това! Чак по-късно научаваме как точно работи граматиката, въпреки че вече сме говорили от години, така че май граматиката не е чаааааак толкова важна, нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *