Защо празнуваме Свети Валентин?

Според повечето хора денят на Свети Валентин, който се отбелязва днес, е просто измислица, създадена от продавачите на цветя с цел увеличаване на продажбите. Но кой е „Свети Валентин”, на когото е кръстен денят на влюбените? Дали това е кичозен обичай, или пък подходяща възможност още веднъж да напомним любовта си на хората, които обичаме?

Макар да има сведения за още поне трима светци, наречени Валентин, вероятно се има предвид Свети Валентин от Рим, който е живял в Италия през третото столетие след Христа. Говори се, че той е бил известен с това, че е дарявал цветя от градината си на влюбените двойки. Преди всичко се оказва, че той дори е женил влюбените според християнската традиция, което категорично нарушава изричната забрана на римския император, тъй като по това време не е било разрешена църковната сватба и християнството е било забранено като религия. Въпреки че Валентин е имал добра репутация при император Клавдий II, той не могъл да избегне най-тежкото наказание. Свети Валентин не променил мнението си и не се отказал от правото си да упражнява вярвата, така че бил екзекутиран на 14-ти февруари 269 г. в Рим.

Освен това се говори и за още един светец на име Валентин, роден в Италия (Терни), но не е ясно дали той и Валентин от Рим са един и същи човек. Ако не, то тогава двете легенди за Валентин от Рим и Валентин от Терми са се смесили помежду си и са оформили днешния образ, в чиято чест празнуваме днешния празник. Валентин от Терни е бил епископ в Рим, който е изцерил множество болни хора, с което успял да ги убеди и в своята християнска вяра. Затова и той – досущ като Валентин от Рим – бил екзекутиран като мъченик през 268 или 269 година. По-късно християнските мъченици са канонизирани от църквата и са обявени за светци. Така през 496 г. след Христа, тоест 200 години след смъртта на Валентин, папа Геласий обявява 14-ти февруари за Ден на Свети Валентин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *