Защо трябва да си мием зъбите?

Интервю с доктор Стефан Цимер:

Защо когато децата все още нямат постоянни зъби, все пак трябва да си ги мият?

Защото постоянните зъби поникват под млечните зъби и могат да бъдат повредени от кариеси. Освен това, децата се нуждаят от здрави зъби за нормално развитие на речта. Когато зъбите биват извадени по-рано, горната челюст се оформя по-зле, устните сякаш падат надолу и езикът произнася някои думи по неправилен начин. Затова децата и възрастните определено трябва да си мият зъбите два пъти дневно.

Колко време трябва да се мият зъбите?

Отговарям по най-простия начин: докато зъбите са чисти. Но това не винаги е лесно да се определи. Много поучително за децата и родителитe е да оцветявате зъбите си с цветна таблетка за плака и да видите колко дълго отнема, за да се отървете от всичко. Средно изчислено, добър резултат се постига за около пет минути. Но всичко това е изключително индивидуално и затова не мисля, че е разумно да се дават такива общовалидни препоръки.

Дали триминутният таймер за яйца всъщност е глупост?

Във всеки случай трите минути не са научно доказани. Интересно е, че американците винаги са препоръчвали само две минути. Същите те внесоха при нас таймерите на електрическите четки за зъби.

Електрическите четки за зъби всъщност по-добре ли почистват?

Доказано е, че добрите електрически четки за зъби почистват по-добре. Но от най-голямо значение за чистотата на зъбите е времето, което се изразходва за тяхното измиване. Така че колкото по-дълго се търка, толкова по-чисти стават зъбите. Ако електрическите четки са твърде скъпи за вас, но сте готови да вложите повече време в самото почистване, то резултатът с нормална четка за зъби ще бъде абсолютно същият.

Подходящи ли са за деца електрическите четки за зъби?

Определено! Има изследвания, които показват, че електрическите четки за зъби са по-привлекателни за децата и ги мотивират повече от обикновените четки за зъби. Децата също така почистват по-добре зъбите си с електрически четки, отколкото с обикновена четка за зъби. Ето защо можете да връчите електрическа четка на дете още от четиригодишна възраст. Води се, че дори подръжката на зъбите за по-малките деца е по-добре да става с електрическа четка.

Кога децата започват сами да си мият зъбите?

Води се, че родителите трябва да мият зъбите на детето, докато то не се научи да пише свободно. Това обикновено се случва към осмата до десетата година от растежа му. Там конкретно трябва да се извършват много фини двигателни движения. И ако детето е в състояние да направи това, по това можете да съдите дали ще може да пише добре, или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *