Европейският Съюз изисква яснота от Великобритания

Mad Friday – всички се притесняват за 29 март, крайния срок за излизане на ЕС от британците. Ще бъде ли удължен срокът? В ЕС много политици се противопоставят на това и комбинират това с призив към Лондон. Какво ли ще се случи?

ЕС изисква от Великобритания конкретен план за действие преди решението, дали датата на Брекзит ще се отложи, или не. „Обединеното кралство трябва да ни каже какво действително иска,“ каза главният преговарящ на ЕС Мишел Барние пред Европейския парламент в Страсбург. ЕС очаква „ясна визия преди да вземем решение за евентуално удължаване на срока“.

Тогава възниква въпросът – за какво точно трябва да служи удължаването, продължи Барние. Договорът за напускане означаваше, че преговорите са приключили. „Ако Обединеното кралство все още иска да напусне ЕС и да го остави по подреден начин, тогава договорът, който сме направили, е единственият възможен договор за целта“.

Британският премиер Тереза ​​Мей не успя във вторник вечерта във втория опит със споразумението да напусне ЕС в долната камара. Депутатите отново отхвърлиха с голямо мнозинство законопроекта, въпреки допълнителните ангажименти на ЕС. Лидерът на Европейската народна партия, заместник-председателят на ХСС Манфред Вебер, коментира провала с думите: „Каква катастрофа“!

 

Вебер и Булман са за втори референдум

С оглед на блокадата в долната камара Вебер предложи втори референдум. „Следващата логична стъпка ще бъде хората да бъдат попитани отново.“ Лидерът на социалдемократите Удо Булман също провежда кампания за втори референдум.

И двамата бяха раздразнени  относно новостите 16 дни преди планираната дата на излизане. Хаосът в Лондон заплашва да зарази ЕС и да засенчи важните бъдещи дебати преди европейските избори, каза Уебър. „Не можем да продължаваме по този начин“. Следователно той е против преместването на Брекзит „без ясна визия“, за което ще се използва допълнително време.

 

От гледна точка на ЕС, гласуването увеличава риска от нерегулиран изход на 29 март. „Това би било катастрофа за нашата страна“, предупреди бившият британски премиер Дейвид Камерън в Sky News. Следващите стъпки са да се предотврати подобна No-Deal-Brexit и да се стремят към удължаване на срока за излизане. Той продължава да стои зад политиката на Мей.

Вечерта британските депутати искат да гласуват, дали Великобритания трябва да напусне ЕС без договор. Ако това се случи, Великобритания иска драстично да намали тарифите за британските продукти, а митническите проверки на границата с Ирландия няма да бъдат осъществявани. Ако отхвърлянето на такава „без сделка“ бъде отхвърлено, депутатите ще решат в четвъртък дали да поискат от ЕС отлагане на датата на излизане.

 Гай Ферховщат, координатор на Европейския парламент по въпросите за Брекзит, също се противопостави на удължаване на срока на преговорите, тъй като тогава проблемът би могъл да се застъпи с другите належащи въпроси на Европейския Съюз. Той отново призова за двупартиен консенсус в британския парламент – Моля, вземете решение в Лондон!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *