Разкрит филмов монтаж в сериал!

След репортаж от поредицата “Team Wallraff” РТЛ има за намерения да разкрие злоупотребите в психиатричните институции. Тук предаването разяснява сцената, която е довела до недоразумения, и докладва за предварителните конфликти. Няма повод за притеснения от страна на съда – правни последици няма да има.

Заснетият в понеделник епизод от телевизионния сериал на РТЛ “Team Wallraff” нагледно показва злоупотребата в някои психиатрични отделения в Германия.

Репортерите около Гюнтер Уолраф са под прикритие в подходящи съоръжения, филмът разчита изцяло на силата на тайно направените снимки, които отчасти разкриват лошото състояние.

Една сцена обаче показва нечистота в монтажа на снимките. Докато в една сцена може да се забележи снегът, в сцената непосредствено преди нея няма и намек за него. Предаването се изказа по случай въпроса, зададен от Шпиегел, като заявява, че поредицата от снимки не е заснета през нощта – непосредствено след предишния сюжет, както е казано във филма, а е снимано в някой от следващите дни след снеговалеж.

Става въпрос за сцена в младежки социален център за хора с психични проблеми. В трапезарията се надига напрежение, когато един тийнейджър изведнъж започва да тича към прозореца. Скритата репортерка коментира, че той се е опитал да скочи през прозореца. След това казва: “Какво тук в стаята не забелязва, но една от нашите камери случайно заснема: 13-годишният се впуска в съседната стая, от прозореца скача върху козирката на входа и се спуска с метална верига надолу към земята. След това избягва”.

В следващата сцена прозорецът се отваря и репортерът насочва скритата си камера надолу. Отвън има сняг. Но въпросната камера (според РТЛ е инсталирана камера GoPro, който би трябвало да заснеме 13-годипния отвън) показва едно абсолютно лишено от сняг парково място.

Има ли сняг, или няма сняг?

РТЛ заявява, че репортерката е видяла за пръв път при разглеждането на кадрите от GoPro камерата вечерта в хотела си “действителния път на бягство на момчето”. След това на следващата сутрин при първа удобна възможност тя документира височината. “През нощта бе валяло сняг”. За документацияа очевидно е „напълно без значение, кога погледът през прозореца се завърта, тъй като “височината между прозореца и земята не се е променила за една нощ”.

Фактът, че създателите на филма не са разкрили тази ретроспективна композиция във филма, обаче, е много жалко от документална гледна точка. Особено след като репортажът претендира за абсолютна автентичност. Разбира се, това няма да има никакви правни последици – въпреки че имаше много предупреждения и други заплахи срещу РТЛ преди излъчването, но това със сигурност ще има известно въздействие върху достоверността на действително разтърсващия репортаж.

РТЛ не вижда никакъв проблем в разглеждания монтаж. По принцип, според говорителя на РТЛ, човек може да “докаже всяка ситуация изцяло” от филмовия материал, “защото скритите камери са продължавали да записват без прекъсване, което, ако е необходимо, ще представим и пред съда”.

 

Статията е на немския журналист Клаус Рааб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *