Couchsurfing: пътуване и безплатен престой!

От 2004 г. насам съществува бившата организация с нестопанска цел Couchsurfing. Порталът се откроява като безплатна платформа за свързване на хора по целия свят и осигуряване на безплатно настаняване. Но couchsurfing е нещо повече от изобретение, използвано от известните с финансовото си ограничение студенти или пък стиснати хитреци. Напротив, хора от всички възможни обществени слоеве и възрасти по цял свят се възползват от възможността да опознаят страната, хората и културата от първа ръка по време на пътуване – и да останат безплатно за една нощ. А ето и още информация за Couchsurfing:

Какво мислите за идеята да се нанесете при абсолютно непознати хора и да пренощувате там по време на пътуването си? Вчера тези неща бяха хотели и хостели, новата тенденция вече е друга и се нарича Couchsurfing! Всеки, който желае незабавно опознаване не само на дестинацията, но и на нейните обичаи, използва CouchSurfing. Частни домакини на всеки един от континентите предлагат нощувки на Couchsurfing.com. Давам и взимам е принципът на новата политика на пътуване: който вече е спал на диван в Ню Йорк, може да предложи и своя фотьол в Будапеща на други туристи.

Шест милиона души по света знаят какво е преживяването, защото всички те са членове на най-големия онлайн портал на www.couchsurfing.org за предоставяне на безплатно настаняване. Тук авантюристите търсят частни нощувки по целия свят. Даващите подслон са регистрирани в повече от 100 000 града и съответно има голяма вероятност да се окажат точно в града, в който планирате следващата си почивка!

Каучсърфистите не познават понятието “непознат”

Точно това понятие бива галантно, но усърдно заобикаляно при платформата Couchsurfing. Защото тук не се говори за “непознати“, а за “приятели, които все още не сте срещнали“. След безплатната регистрация каучсърфистът трябва да фигурира профила си, така че да предостави определена информация за себе си (включително собствена снимка). Допълнителната информация увеличава “надеждността” на профила и подобрява шанса за престой върху някой и друг диван. Въпреки това, не всеки регистриран каучсърфър е длъжен да предостави собствения си диван. Можете да посочите в профила си, че не разполагате с диван за отдаване, че само понякога имате възможността или че абсолютно винаги имате какво да предложите. Условията (период на пристигане и заминаване, евентуално плащане за използване на пералната машина и др.)е редно да се обсъдят преди срещата на каучсърфъра и домакина.

Недостатъци на Couchsurfing

Но, разбира се, както всяко нещо, и тази така навлязла в модата платформа има своите недостатъци. Подобно на много онлайн портали, някои членове на Couchsurfing бъркат уебсайта с портал за запознанства. Регистрираните каучсърфъри имат възможността да докладват неподходящите коментари като „злоупотреба“. Жените също трябва да бъдат особено внимателни, пътувайки сами и запознавайки се с домакините си. Също така винаги може да попаднете в мръсен и неподържан апартамент, както и да се окаже, че нямате абсолютно никакви общи интереси с домакина си, което би било много неловко и ще се отрази негативно на цялото преживяване.

Ами вие – някога спали ли сте безплатно на нечий диван по време на пътуване, а ако не – бихте ли го направили?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *