Еднодневното гладуване: Тайната, за която дадоха Нобелова награда!

Йошинори Ошуми, японски клетъчен биолог, бе удостоен с Нобелова награда за физиология и медицина в понеделник на 3-ти октомври 2016 година за откритията си за това, как клетките рециклират съдържанието си, процес, известен като автофагия, гръцки термин за “самоизяждане“.

Това е изключително важен процес. По време на гладуване клетките разграждат протеините и несъществените компоненти и ги използват повторно за енергия. Клетките също използват автофагия за унищожаване на вируси и бактерии, като ги изпращат за преработване. А клетките използват автофагия, за да се отърват от повредените структури. Смята се, че този процес се обърква при рак, инфекциозни заболявания, имунологични заболявания и невродегенеративни заболявания. Смята се също, че нарушенията в автофагията играят роля в застаряването.

Но малко се знаеше за това, как се случва автофагията, какви гени са участвали или каква е ролята му в болестта и нормалното развитие, докато д-р Ошуми не започна да изучава процеса в хлебните дрожди.

Защо спечели?

Процесът, който изучава, е от решаващо значение за оцеляването на клетките и за поддържането на здравето. Гените на автофагията и метаболитните пътища, които той е открил в дрождите, се използват от висши организми, включително хора. А мутациите в тези гени могат да причинят заболяване. Работата му доведе до нова област и вдъхнови стотици изследователи от цял свят да проучат процеса и откри нова област за проучване.

„Без него цялата дисциплина нямаше да съществува“, казва Шонгмин Хванг, асистент в катедрата по патология в Университета в Чикаго. – “Той създаде дисциплината”.

Чрез принципа на автофагията токсините се извеждат извън клетката и клетъчната структура се подмладява. Ошуми доказва, че процесът на автофагията функционира по-ефективно при гладуване. Съответно – дори научно доказано – еднодневното гладуване води до отлични резултати, като предпазва организма от старост и дори го подмладява, създавайки нови клетки.

Статията е на Джина Колата и Сеуел Чан от Ню Йорк Таймс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *