Според проучване: Точно това ни прави привлекателни!

Кой би си помислил, че истинската красота наистина идва отвътре? Това, което познаваме като стара мъдрост на медицинска сестра, вече е документирано в проучване на китайски поведенчески изследователи. Оказва се, че един готин характер действително ни прави по-привлекателни!

Така че наистина е вярно: нашият характер влияе на привлекателността ни. Китайските изследователи са стигнали до тази новаторска проницателност. В едно проучване, публикувано в списание „Личност и индивидуални различия“, учените са успели да докажат, че нашата личност влияе на нашето външно въздействие върху другите.

Как изследователите стигнаха до това заключение? За целта на изследването 120 индивида, 60 мъже и 60 жени, бяха разделени в три групи. Още преди експеримента всички участници трябваше да оценят 60 лица. Две седмици по-късно участниците отново трябваше да оценят лицата, но този път на лицата бяха предоставени и описания като „злобно“, „честно“, „любезно“ или „ядосано“. Първата група получава само отрицателни описания, докато втората група получава само положителни описания. Последната група не получава никакви допълнителни описания на лицата.

Какво се оказва? При първата оценка на лицето, субектите във всичките три групи са оценени по подобен начин. При втория кръг, при който има готови описания на лицата, се забелязват значителни различия във възприятията между трите групи. По този начин се разбира, че хората от групата, която е получила положителни описания, се възприемат като значително по-атрактивни, отколкото групата с негативни описания. Учените наричат този ефект “Ефект на ореола”. Това означава, че ние проектираме желаните черти на привлекателността на човек, от което следва, че хората, които са ни симпатични като характер, обикновено са и привлекателни външно за нас. Така че няма да ни навреди да бъдем малко по-приятелско настроени!

Статията е на журналиста Маркус Кастенхубер.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *