С този лесен трик ще разберете какво ви кара да затлъстявате!

Какво точно ви кара да затлъстявате? Въглехидратите? Мазнините? Едно ново проучване показва, че всеки човек принадлежи към определен тип хора според начина, по който трупа мазнини. Кой тип сте вие? Това може да се открие с много прост трик!

Понякога са лоши, след това не са, а след това отново обратното: когато става въпрос за въглехидрати и дети, мненията няма как да бъдат по-разногласни! Оризът, макароните, хлябът и солта като цяло не се славят с добро име. Генетикът Шарън Моалем, автор на “Рестартиране на ДНК”, казва, че човек може само чрез един прост трик да установи дали усвоява въглехидратите добре или зле, така че да знае отсега нататък дали може да ги яде безпроблемно, или ще трябва да внимава и да вземе мерки. Името на трика като цяло си звучи обещаващо: Крекер-Тест.

В какво точно се състои тестът за въглехидратите?

Теорията е, че някои хора могат да се справят с въглехидратите по-лесно от други, защото имат определени ензими в устата си”, пише Business Insider. Така че някои хора биха могли безпроблемно да ядат тестени изделия и хляб без странични ефекти, ако ще да е три пъти седмично. Други пък доста бързо качват килограми или пък имат проблеми с храносмилането.

Трикът на Шарън Моалем е да дъвче несолен крекер за 30 секунди, след което да определи точно кога крекерът започва да променя вкуса си, за да разбере кои ензими има в тялото си. Тези, които забележат промяна в вкуса, имат по-висока концентрация на така наречените амилазни ензими в устата и могат да обработват въглехидратите по-бързо и по-ефективно.

Теорията бива допълнително потвърдена

Ксанд фон Тюлекен, лекар и фен на въглехидратите, интензивно тества тази теория в документален филм на Би Би Си, озаглавен “Истината за въглехидратите”. Група ученици трябва да направи този тест за крекери за 30 секунди, като дъвчи несолен крекер. Някои студенти забелязват по-сладък вкус в рамките на 17 секунди, а други вдигат ръцете си чак след 35 секунди, защото са усетили някаква промяна. При някои от тях не се отбелязва никаква разлика.

Заключението на изследователя за бързата смяна на вкуса: “Това предполага, че тези хора имат висока концентрация на амилазни ензими в устата си, които нарязват големите молекули на нишестето в по-малки молекули от захар или подобни на захар молекули, които те могат да вкусят. Тези хора са способни да ядат много въглехидрати без никакви проблеми”. Всички други, според него, имат по-ниска толерантност към въглехидратите и като алтернатива би трябвало да прибегнат към пълнозърнестите варианти.

Статията е на немското електронно списание Жолие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *