Защо някои хора се ядосват, когато са гладни?

Случвало ли Ви се е някога да сте толкова гладни, че чак да се ядосвате? Или може би дори се искате да влизате в конфликт с околните?
Ако отговорът е да, тогава в тези моменти сте преживели атака на „глада“ – смес от глад и гняв. Това е явление, при което хората стават ядосани и сърдити, докато са гладни. Но защо се случва това и защо само някои хора изпитват такива симптоми?

Физиология на гладната ярост
Всичко е свързано с процесите, протичащи в тялото ви. Протеините, мазнините и въглехидратите се разделят на прости захари (като глюкоза), аминокиселини и свободни мастни киселини, които влизат в кръвния поток, откъдето се разпределят в органи и тъкани и ни осигуряват енергия.

Колкото повече време минава от последното хранене, толкова по-малко хранителни вещества се разпространяват в кръвта. Съответно по-малко глюкоза постъпва в мозъка. Ако нивото на глюкозата в кръвта падне доста ниско, тогава мозъкът ви го възприема като животозастрашаващ сигнал. Вероятно вече сте забелязали такъв модел: когато сте гладни, простите неща стават трудни, става трудно да се концентрирате и правите глупави грешки.

А ти мърмориш и тормозиш другите, лесно можеш да си го изкараш за близки или колеги.
Звучи познато, нали? Защо се случва това?

Отговорът е прост.
Когато нивото на кръвната захар спадне, мозъкът ви изпраща сигнали до определени органи, за да освободят регулатори на хормоните. Един от тези хормони е адреналин, известен хормон на стреса. Той се откроява в момента, когато се страхувате или мислите, че нещо застрашава безопасността ви. С прилив на адреналин, можете лесно да изпитате гняв или агресия.

Природа и възпитание
Гладът и гневът се контролират от общи гени. Продуктът на един от гените причинява прекомерна лакомия и засяга рецепторите на мозъка, и ни прави по-импулсивни. Също така определена роля играе възпитанието и нивото на човешката култура. Ние всички сме различни и затова не е изненадващо, че някой изобщо не задържа своите емоции (особено когато са гладни).

Как да преодолеем гладния гняв
Най-лесният начин да се справите с гладния гняв е да ядете нещо, преди да сте гладни (и прекалено ядосани). Не забравяйте обаче, че шоколадът или чипсът ще причинят твърде високо ниво на глюкоза в кръвта, което ще се срине твърде бързо.

Вие сте само още по-гладни, затова се опитайте да изберете нещо по-естествено и питателно, което не само може да задоволи глада, но и не вреди на здравето.Заключението е следното: не забравяйте да ядете, преди да се заемете със задачи изискващи сериозна концентрация!

източник: АДМЕ.РУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *