15 продукта, които помагат при болки в ставите.

Болките в ставите могат да бъдат причинени от скорошни спортни наранявания и по-често свързани с артрит. Ако ви е познато това неприятно усещане, тогава от първа ръка знаете колко досадно може да бъде болката в ежедневието. Въпреки че няма диета, способна напълно да елиминира този проблем, е доказано, че употребата на определени храни облекчава състоянието на пациентите.
Ето какво може да включите в диетата си, за да се намали възпалението, да се укрепят костите и да подобри цялостното състояние на организма.

Плодове: Добре известно е, че плодовете съдържат много витамини, които тялото ни обича толкова много и особено имунната система. Но това не е всичко.

Грозде. Това зрънце е не само вкусно, но също така е в състояние да намали възпалението и болката в ставите поради съдържащото се в него растително съединение – проантоцианидин.

Цитрусови. Портокали, грейпфрути и други цитрусови плодове с високо съдържание на витамин С помагат за предотвратяване на възпаления и болки в ставите.

Череши. Това зрънце, и особено неговият кисел сок, улесни живота на хората, страдащи от остеоартрит. Проучването показа, че при жени с това заболяване показателите на възпаление намаляват при пиене на сок от череша.

Зеленчуци: Нашите родители, които винаги ни принуждават да ядем зеленчуци, всъщност бяха прави: ползите от тези дарове на природата за човешкото здраве не могат да бъдат надценени.

Спанакът. Попай моряка обича спанака заради вкуса си. Но това растение също е богато на антиоксиданти. Състои се от кемпферол, който, както е доказано, намалява възпалението, болката и забавя развитието на остеоартрит.

Броколи. Съдържа сулфорафан, който облекчава болки в ставите и спомага за намаляване на симптомите на ревматоиден артрит. Може би, тайнички, след като научихте тази информация, можете да оцените този зеленчук.

Чесън. Той има чудесен ефект, когато става въпрос за превенция на заболяванията. Според проучванията, освен способността за понижаване на кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания, чесънът има силни противовъзпалителни свойства и предотвратява развитието на остеоартрит и неговите болезнени симптоми.

Соя. Съдържа минимум мазнини и е богата на протеини, фибри, омега-3 мастни киселини, които помагат при възпалителна болка в ставите. Това обаче се отнася само за растението, а не за продуктите, произведени от нея. Те обикновено съдържат големи количества захар или сол.

Червен боб. Богат на фибри, като цели зърна и намалява нивото на С-реактивния протеин. В допълнение, той е богат на протеини, фолиева киселина, желязо, магнезий и калий, които укрепват нашата имунна система.

Подправки: Освен че придават допълнителен вкус на ястията, подправките имат много полезни свойства. За да се постигне максимален лечебен ефект, по-добре е да ги добавите във водата и да направите топла или студена напитка.

Шафран и куркума. Те действат като противовъзпалителни лекарства и спомагат за намаляване на симптомите на артрит. Проучванията показват, че кроцинът, един от основните компоненти на шафрана, има антиоксидантни и антипролиферативни свойства и е ефективен за болки в ставите.

Джинджър. 63% от пациентите с тежка болка в коленните стави съобщават за значително облекчение при продължителна употреба на джинджифил.

Зелен чай. Най-известен със своите антиоксидантни свойства и способността си да ускорява метаболизма. В допълнение, той съдържа съединение, наречено полифенол, което е противовъзпалително и облекчава болката. Друго проучване установи също, че епигаллокатехин-3-галат, който се намира в зеления чай, забавя увреждането на ставите при хора с ревматоиден артрит.

Списъкът с храни, които спомагат за облекчаване на болки в ставите, не се ограничава само до основни зеленчуци и плодове.

Риба и рибено масло. Мазната риба като сьомга, риба тон и пъстърва съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини. Тези вещества, според учените, се борят с възпалението и бързо намаляват болката в ставите. Високото съдържание на витамин D също спомага за намаляване на симптомите на артрит и подобни заболявания.

Пълнозърнести продукти. Въпреки че продуктите от бяло зърно трябва да се избягват, тестените изделия от пълнозърнесто брашно, като кафяви макаронени изделия, както и овесена каша и кафяв ориз, намаляват нивото на С-реактивния протеин в кръвта. Този протеин е свързан с няколко заболявания, включително артрит.

Нискомаслени млечни продукти. Киселото мляко, млякото и сиренето са богати на калций и витамин D, които укрепват костите и имунната система. Те са отлично допълнение към балансираната диета и спомагат за облекчаване на болката при остеопороза и остеоартрит.

Орехи, шам-фъстъци и бадеми. Всички ядки са хранителни, но те съдържат много калций, магнезий, витамин Е, протеини и алфа-линоленова киселина, която укрепва имунната система. По-специално, орехите са богати на омега-3 мастни киселини, които намаляват болката при ревматоиден артрит.

Изненадващо е, че въпреки развитието на съвременната медицина, природата все още ни помага в най-трудните ситуации.

източник: АДМЕ.РУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *