Как може да приемем голямо количество захар, без да ядем един бонбон?
Знаем, че излишната захар е вредна, но рядко мислите за количествата, които всъщност ядем. Можете да пиете неподсладен чай и да откажете допълнителен шоколад, но дори и да не добавяте рафинирана захар към всичко, все още получавате захар от много продукти (особено обработени), включително и такива, които се считат за здрави. За щастие, не е нужно да спазвате строга диета, така че вашата диета да съответства на нормата. Достатъчно е да знаете как производителите са хитри с информация на етикетите и кои продукти са най-добре оставени на рафта в магазина.
Ако искате да преразгледате обичайното си меню, трябва да се обърне специално внимание на добавената захар – тази, която се предлага в храни и напитки по време на тяхното производство (промишлена обработка). Прекомерната употреба на такъв тип захари води до повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, високо кръвно налягане и затлъстяване.
Ние се опитахме да разберем как да не се прекаляваме със захарта в диетата и се оказа, че не е толкова трудно.
Как да се определи захарта в състава на продуктите?
Ако докато четете етикета на продукта, виждате мед, глюкоза или фруктоза, ще разберете, че в състава има захар. Но непознатите имена могат да бъдат объркващи, така че е полезно да знаете какви други съставки трябва да обърнете внимание.
- Сиропи: царевица (царевичен / златист сироп), малц (малцов сироп), клен (кленов сироп), овесен (овесен сироп), ориз (оризов сироп), бреза (брезов сироп), рожков (сироп от рожков)
- Ечемичен малц (ечемичен малц)
- Декстрин (декстрин, Е1400)
- Етилмалтол (етилмалтол, Е637)
- Концентриран плодов сок
- Малтодекстрин (малтодекстрин)
- Малтоза (малтоза)
- Сок от захарна тръстика (сок от тръстика)
- Меласа (меласа)
- Нектар от агаве (нектар от агаве)
Разбира се, това не е пълен списък на подсладителите. Имената и обозначенията на други добавки можете да видите тук
Със сигурност си спомняте, че колкото повече е количеството на една суровина в продукта, толкова на по-висока място се намира в изписването на състава/съдържанието . Затова някои компании използват 3-4 подсладители, за да гарантират, че захарта не е включена в списъка на основните съставки.
“Естествени”, “органични”, “диетични”, “здрави”, “нискокалорични”, “леки”, “нискомаслени” – тези думи върху етикета създават за купувача усещането, че е пред здрав продукт. И въпреки че такива храни и напитки наистина могат да съдържат малко калории и мазнини, те често съдържат много добавена захар.
Етикетите често показват количеството на захарта и калориите в 1 порция в голям отпечатък, а в 100 г – малък. Например, в пакет от бисквити 15 порции, и гледайки етикета, изглежда, че в 1 порция захар не е толкова много. Но, като правило, рядко се ограничаваме с една бисквитка или бонбони едновременно. Такива надписи просто поставят бдителността ни да спи.
Често храните с високо съдържание на захар не са подозрителни, защото се считат за здравословни или не сладки на вкус. Примери за такива храни и напитки:
Сосове и кетчупи (1 супена лъжица кетчуп – 1 ч.л. захар);
Спортни напитки (в 1 бутилка може да бъде до 34 грама захар);
Протеинови и зърнени блокчета (в 1 протеинов бар може да има до 29 грама захар – почти толкова, колкото в шоколад);
Зърнени закуски (в една малка порция (30 г) може да бъде до 3 ч. Л. Захар);
Консервирани супи (в 1 буркан може да бъде до 43 грама захар);
Безалкохолно „без захар“ или „лайт“ (в 1 кенче може да има до 24 грама захар);
Алкохол (в 100 г алкохол може да бъде до 20 г захар);
Чипс и солени закуски (в малка опаковка чипс около 1,5 ч.л. захар);
Колбаси и колбаси (в 100 г салам може да има 1,5 г захар).
Колко захар наистина ядем?
Захарта се среща не само в сладкиши, но и в зеленчуци, плодове, хляб, зърнени храни и макаронени изделия, както и в преработени месни продукти. Естествено, всичко това се отразява на количеството захар, което в крайна сметка се яде на ден.
Разбира се, не можем да изчислим дажбите на всеки от нашите читатели, но нека разгледаме средната версия на закуска, обяд и вечеря без десерти и да преценим дали е лесно да се следват препоръките.
закуска:
- овесена каша с мляко и мед – 12,1 г захар
- 1 банан – 14 г захар
- неподсладено черно кафе – 0 г захар
обяд:
- супа от пилешко фиде – 3,8 грама захар
- котлета с картофено пюре – 1,8 г захар
- сладък черен чай – 5 г захар
вечеря:
- зеленчукова салата – 8,5 г захар
- Макаронени изделия – 4 г захар
- неподсладен зелен чай – 0 g захар
Резултатът: 49,2 г захар на ден.
Оказва се, че ние спазвахме нормата от 50 г, но в същото време не включихме в менюто десерти и сладкиши и не смятахме захарта за възможни сосове, закуски или допълнителни напитки и преработени храни. И ако добавим към списъка 100 г млечен шоколад, то дневната ставка вече ще бъде превишена с 2 пъти. Затова си заслужава да бъдете по-внимателни към захарта във вашата диета: много по-лесно е да се прекалява, отколкото изглежда.
Може да изглежда, че захарта е ужасно зло и няма изход от нея. Всъщност, прочетете внимателно етикетите и се опитайте да ядете по-малко преработени храни и след това ще ви бъде по-лесно да се придържате към нормата.
източник: АДМЕ.РУ