Котешката стъпка е сред билките, с които нашата страна може с право да се гордее. Климатичните условия у нас отговарят напълно на специфичните изисквания на растението и то вирее свободно у нас. Латинското име на котешката стъпка е Clinopodium vulgare, а другото  популярно сред хората название е див босилек. Въпреки това котешката стъпка не се използва в кулинарията като подправка, а е по-популярна като билка. Билка с ненадминати ползи за сърцето и имунитета, разглеждана като едно от най-мощните природни средства срещу рак.

Цветовете, листата и стъблото на котешката стъпка съдържат високи дози сапонини, фитофеноли и биофлавоноиди. Това обаче са само някои от най-богато представените в котешката стъпка биологично активни вещества. Освен тях в състава ѝ се откриват още над 1000 вещества, допълващото се действие на които подсигурява изключителните здравни ползи от котешката стъпка.

Много малко са билките, които съчетават едновременно съставки с толкова разностранно действие. Именно широкоспектърния състав на котешката стъпка осигурява ненадминатата ѝ роля в няколко направления:

  • Антиоксидантна защита;
  • Съдовопротективно действие, особено за поддържане тонуса на сърдечните кръвоносни съдове);
  • Защита на ДНК от увреждане и мутации;
  • Стимулиране на имунната система;
  • Инхибиране растежа на ракови клетки;

В много източници фармаколкогичните средства, съдържащи екстракт от котешка стъпка, се означават като тоник за сърцето, осигуряващ трайна съдова подкрепа за миокарда. Още по-сериозен интерес обаче буди ролята на билката за подсилване на имунитета и своевременно унищожаване на раковите клетки. Повече за продукта може да видите тук.

Възможностите за приложението на котешката стъпка в сферата на имунологията и онкологията са добре проучени, включително и от родини специалисти. За момента е установено, че екстракти от котешка стъпка може да се ползват успешно в борбата с някои форми на рак, но фокусът най-често се поставя върху мощната роля на билката като средство за превенция на рака.

Котешката стъпка може да бъде открита на много места у нас, а възможностите за включването и в ежедненвото ни меню са много. Билката се ползва под формата на чай, тинктури, мазила за ускоряване зарастването на рани и др.