12 интересни факта за космоса

Нашето ежедневие е толкова забързано, че често не си даваме сметка за нещата около нас. Друг път, обаче се заглеждаме в звездите и започваме да размишляваме колко са красиви, пита ме се въпроси, като дали сме сами в тази необятна вселена. На тях не може да отговорим, поради прекалено малкото познание, което още имаме, но тук може да прочетете малко за тайните на безкрайния космос.

1. Неутронните звезди могат да се въртят със скорост от 600 завъртания в секунда

Неутронните звезди са една от възможните еволюционни крайни точки на звездите с висока маса. Те са родени при експлозия на звездна свръхнова звезда и след това се въртят изключително бързо вследствие на тяхната физика. Неутронните звезди могат да се въртят до 60 пъти в секунда след раждането. При специални обстоятелства тази скорост може да се увеличи до повече от 600 пъти в секунда.

2. Космоса е напълно безшумен

Звуковите вълни се нуждаят от среда за преминаване. Тъй като във вакуума на космоса няма атмосфера, царството между звездите винаги ще бъде мрачно мълчаливо.

Световете с атмосферно и въздушно налягане позволяват на звука да пътува, ето защо  се създава шум на Земята и вероятно и другите планети.

3. В вселена има безброй много звезди

По принцип нямаме представа колко звезди има във Вселената. В момента използваме нашата оценка за това колко звезди има в нашата собствена галактика, Млечния път. След това умножаваме това число по най-доброто предположение за броя на галактиките във Вселената. След всичко това, НАСА може само уверено да каже, че там милиони звезди.

Проучване на австралийския национален университет е оценило 70 секстилиона. Казано по друг начин, това е 70 000 милиона милиона милиона.

4. Отпечатъците на астронавтите на Аполо на Луната вероятно ще останат там поне 100 милиона години

Тъй като луната няма атмосфера, няма вятър или вода, които да еродират или отмиват знака на астронавтите. Това означава, че техните отпечатъци, космически кораб и изхвърлени материали ще останат запазени на Луната много дълго време.

Те обаче няма да останат завинаги. Луната все още е динамична среда. Всъщност непрекъснато е бомбардиран с „микрометеорити“, което означава, че ерозията все още се случва на Луната, само че много бавно.

5. Повече енергия от слънцето удря Земята на всеки час, отколкото планетата използва за година

Използването на слънчевата енергия се увеличава със скорост 20 процента всяка година за последните 15 години. Според Yale Environment 360 светът е добавил 30 процента повече капацитет за слънчева енергия през 2017 г., което означава, че през тази година са произведени 98,9 гигавата слънчева енергия

Въпреки привидно големия брой, това количество енергия представлява само 0,7% от годишното потребление на електроенергия в света.

6. 99% от масата на нашата Слънчева система е Слънцето

Нашата звезда, слънцето, е толкова плътна, че представлява огромни 99% от масата на цялата ни Слънчева система. Точно това му позволява да доминира гравитационно над всички планети.

Технически, нашето слънце е „звезда от главна последователност от G“, което означава, че всяка секунда, той свързва приблизително 600 милиона тона водород в хелий. Така също преобразува около 4 милиона тона материя в енергия като страничен продукт.

Когато слънцето ,,умире”, то ще се превърне в червен гигант и ще обгърне Земята и всичко върху нея. Но не се притеснявайте: това няма да се случи още 5 милиарда години.

7. Ако две парчета от един и същи вид метал докосват в пространството, те ще се свържат и ще бъдат трайно залепени

Този невероятен ефект се нарича студено заваряване. Това се случва, защото атомите на отделните парчета метал нямат начин да знаят, че са различни парчета метал, така че бучките се съединяват.

Това няма да се случи на Земята, защото има въздух и вода, които разделят парчетата. Ефектът има голямо значение за изграждането на космически кораби и бъдещето на металната конструкция във вакууми.

8. Един ден на Венера е по-дълъг от една година на Земята


Венера има изключително бавно въртене на ос, което отнема около 243 земни дни, за да завърши един пълен цикъл. Смешно е, че на Венера са нужни още по-малко време в земните дни, за да се извърши една обиколка около слънцето (226, за да бъдем точни.)

Освен това слънцето изгрява на всеки 117 земни дни, което означава, че слънцето ще изгрява само два пъти през всяка година, което също е технически в един и същи ден. Тъй като Венера също се върти по посока на часовниковата стрелка, слънцето ще изгрява на запад и ще залезе на изток.

9. Най-големият астероид в нашата Слънчева система е парче от космическа скала на име ,,Церес”

Астероидът – който понякога е известен като планета джудже – е с диаметър почти 600 мили. Той е най-големият в Астероидния пояс между Марс и Юпитер и представлява цяла трета от масата на колана. Повърхността на Церес е приблизително равна на площта на сушата в Индия или Аржентина.

Развитият космически кораб „Зората“ завърши мисията си в орбита на Церера и ни помогна изцяло да трансформираме разбирането си за света.

10.Червеното петно ​​на Юпитер се свива

Известното Червено петно ​​на Юпитер се свива през последните няколко десетилетия. Това място на планетата е гигантска въртяща се буря, която преди можеше да побере около три Земи. Сега само една Земя може да се побере вътре в мястото.

Интересно е, че като бурята се свива по ширина, всъщност става все по-висока по дължина. От 2018 г. учените все още са засегнати защо това явление се среща само там, но някои теоретизират, че може да има общо с струйните потоци на Юпитер, които са променили посоката или местоположението.

11. Една от луните на Сатурн има подчертано двуцветно оцветяване

Япетус, една от 62-те луни на Сатурн, всъщност е доста уникален небесен обект. Тази луна има много ясно двуцветно оцветяване, като едната й страна е много по-тъмна от другата.

От 2018 г. това странно явление не присъства на други луни в Слънчевата система. Цветът на Япет има връзка с позицията му спрямо останалите луни на Сатурн. Оказва се, че Япет е далеч от пръстените на Сатурн и поради това той бива удрян с много космически отломки от предмети, които може да преминават през орбитата му, обяснявайки тъмните зони, според Forbes.

Освен това, друга луна Фиби, която е напълно тъмна и по-далеч от Япет, се върти по посока на часовниковата стрелка около Сатурн и „излъчва постоянен поток от частици“. Япет се върти обратно на часовниковата стрелка, което означава, че само едната страна на Япет се удря с частиците, слизащи от Фийб, когато те се въртят една след друга. Това обяснява защо Iapetus не е напълно тъмен, а само частично.

12. Положението на Северната звезда ще се промени с времето

Навигацията ще бъде странна, когато Поларис престане да бъде Северната звезда след около 13 000 години. В случай, че не сте знаели, оста на Земята преминава през движение, наречено „прецесия“, което означава, че оста на планетата ще се промени и проследи формата на конус – дори и да е леко.

Когато това се случи, отнема около 26 000 години оста да проследи цялостна форма на конус. За да добавим към това, Поларис, сегашната „Северна звезда“ на Земята в крайна сметка ще започне да измества позиции, тъй като Земята претърпява прецесия.

През 3000 г. пр. Н. Е. Се смята, че Северната звезда е била звездата Тубан, иначе известна като Алфа Драконис. След около 13 000 години звездата Вега ще бъде новата Северна звезда – но след 26 000 години Поларис ще се върне в първоначалното си положение, тъй като Земята продължава да преминава през прецесия.

Източник: Mashable

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *