Няколко държави, за които не сте предполагали, че имат страхотни плажове

Няколко са държавите, които безспорно държат първенството по популярност като плажни дестинации. В общи линии, колко по-островни и по-близо до екватора, толкова по-добре.

За доста туристи, идващи от Западна Европа или Северна Америка, е изненадващо, например да разберат, че страни като Турция или Черна гора имат хубави и доста посещавани плажове. Не и за нас, разбира се.

И все пак и по нашите географски ширини е интересно да разбием клишето за това къде можем да отидем да съберем малко тен. Ето няколко неочаквани предложения.

Китай

Бас държим, че не това е държавата, за която си помислихте, когато чухте думата „плаж“. Но все пак това е огромна страна с много градове, планини и дълги плажни ивици в източната и южната част. Вярно е, че китайците не са най-големите любители на плажуването, но това не бива да ви заблуждава. Най-подходящите места за това са Бедахйе на север, където има дълги пясъчни ивици и чиста вода, островът Путуошан в близост до Шанхай, остров Саня в залива Ялонг и залива Саня, Вужизу (наричан „китайските Малдиви“) или Тяня Хиджао – втората най-южна точна на страната.

 

Германия

Северноевропейска страна, хладно време и само малка част от границата, която е брегова линия – Германия наистина не е очевидна плажна дестинация. Но със средна температура през лятото около 22 градуса има достатъчно време за море. Зюлт – най-северният германски остров, има около 40 км красиви пясъчни плажове, а това, което не бива да се пропуска, е залезът от Червената скала близо до Кампен. Германия всъщност има изненадващ брой острови, сред които Узедом, Амрум, Рюген, Хидензее и Юист. Ако искате да избегнете клатушкането с лодка до някой остров, можете да отидете до залива на Любек, където има много плажове с фарове на тях.

Исландия

Не се оставяйте името да ви подведе – това може да е ледената страна, но тя има няколко безумни красиви плажа. Температурите може и да са ниски през по-голямата част от годината, но през най-топлия период те могат да бъдат между 20 и 25 градуса. На два часа път с кола от столицата Рейкявик се намира южният град Вик с неговите спиращи дъха плажове. Рейнисфяра има черен пясък и камъчета, а близките базалтови пещери наистина си струва да се разгледат. Плажът Будир на полуостров Снаефелснес е един от едва няколкото в цялата страна, чийто пясък има светъл цвят. На върха на полустрова е разположен вукланът, който е един от символите на Исландия.

Индия

Тадж Махал е зашеметяващ, небостъргачите в метрополиса Мумбай са впечатляващи, но какво има по крайбрежието? Хората обикновено не се сещат, но в Индия има много красиви и разнообразни плажове. Най-популярният на север безспорно е Бага Бийч, но намиращите се наблизо Ашвем, Мандрем и Морджим се посещават все повече и повече с всяка година. Ако си търсите уединение, плажът Агонда в Южна Гоа е вашето място. Още по-отдалечен е Радханагар на остров Хавелок, обявен преди години за най-добрия плаж в Азия от сп. „Тайм“. За красиви гледки ви трябва плажа Палолем, освен ако не става въпрос за подводни гледки – тогава ви трябва Таркарли Бийч в Махаращра, който е идеален за гмуркане с едни от най-красивите коралови рифове в Индия.

 

Шотландия

Не се случва много често да е топло в Шотландия, но когато това стане, най-добре е да се отправите към Остров Бара. Най-западният остров във Великобритания предлага няколко красиви бели пясъчни плажа като много от тях са напълно пусти. Един от най-специфичните плажове там е Трай Мхор. Ако има вятър, което се случва често, можете да наблюдавате сърфистите как карат. Това е и плажът, на който самолети кацат по два пъти на ден – пясъчната ивица е част от летището. Там има общо три писти и при прилив и трите са под водата.

Швеция

Тъй като времето в Швеция е доста студено и мрачно, повечето туристи изобщо не я слагат в списъка с плажни дестинации. Което е доста жалко. През зимата, разбира се, всичко това е вярно, особено на север. На юг, обаче, през летните месеци температурите стигат до 20-25 градуса в Гьотенбург и Малмьо. Тогава хората излизат навън и се отправят към красивите плажове. Можете да прекарате цял ден навън в Риберсборг, преди да обиколите ресторантите в Малмьо, да пътувате с ферибот от Фаро покрай бреговете на Готланд и да се забавлявате с цялото семейство на почти непокътнатите плажове по островите. Ако пък сте в Стокхолм в горещ летен ден, можете да отскочите до плажа Тонто.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *