САЩ инвестират в производството на съветски оръжия

Forbes обяви плановете на американските военни да сключат петгодишен договор, който ще бъде валиден от 2022 г. до 2026 г., за съветско въоръжение и необходимите за него боеприпаси, пише „Российская газета“, цитирана от Russia Beyond.
По-специално в публикацията се споменава автомат „Калашников“ и патроните към него, гранати за РПГ, 23-мм и 30-мм боеприпаси, 125-мм танкови снаряди, боеприпаси за гаубици и минохвъргачки с калибър от 60 до 152 мм, ПТУР, наземни и авиационни ракети.
САЩ възнамеряват да снабдяват своите съюзници с такива оръжия, предимно в Близкия изток и Африка. Forbes обяснява, че използването на тези оръжия вместо американски има ясни предимства, тъй като подкрепяните от САЩ групи са свикнали да ги използват от години.
Съвременните американски оръжия могат да надминат оръжията от студената война по определени параметри, но сложността на тяхното поддържане и употреба, както и необходимостта от преквалификация на войници, омаловажава тези предимства.
Междувременно, както бе отбелязано в публикацията, съветските автомати „Калашников“ и гранатометите отдавна са доказали своята надеждност и съюзниците на САЩ добре знаят как да ги използват.
Но просто закупуването на необходимото количество съветско оръжие според експерти се затруднява поради ограничените източници на доставка и забраната на някои страни да извършват транзита им. Освен това някои доставчици на такова оръжие са обект на американски санкции; сътрудничеството с тях може да е нежелателно по политически причини.
В материала се говори и за практиката на използване на чужди оръжия от специални части, за да се скрие тяхното участие в операцията. Между другото, през 2017 г. американските оръжейници вече бяха поканени да започнат производството на съветски картечници.
Източник: Дир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *