Приличаме повече на бащите, отколкото на майките си

Учените са установили, че по принцип бозайниците генетично приличат повече на бащите си. Макар да си мислим, че децата наследяват половината си ДНК от майката и половината от бащата, всъщност бащинските гени са по-доминантни. И дори гените и от майката, и от бащата да присъстват по равно в детето, те се проявяват по различен начин, като така причиняват този дисбаланс.

Ето и няколко интересни факта в подкрепа на това твърдение:

Наследяваме пола си от бащите си

Възможно е да се определи какъв ще бъде полът на бебето по гените на бащата. Според проучване, публикувано в Science Daily, родословното дърво на бащата може да се окаже много полезно в това начинание. Но всичко зависи от спермата. Ако тя носи X хромозома, заедно с X хромозома от майката, бебето ще е момиче, ако спермата носи Y хромозома, ще е момче.

Момчетата могат да наследят плодовитостта си от баща си

друго проучване сочи, че бащите с репродуктивни проблеми могат да предадат това на своите синове, когато все пак успеят да имат деца.

Менталното здраве също наследяваме от бащите си

Гените и на двамата родители са важни за менталното здраве на децата, но бащите с шизофрения, дефицит на вниманието или хиперактивност е много по-вероятно да предадат това на децата си.

Усмивката наследяваме от бащите си

Според Американски журнал на физическата антропология, всички белези като големина и разположение на зъбите, форма на челюстта, са наследени от родителите ни. Но учените казват, че и тук гените на бащата са по-силни, като те определят формата на усмивката, както и това дали зъбите на детето ще са с правилна форма, или криви, и дали ще имат здрав зъбен емайл.

Снимка: Официален профил в Instagram

Височината също е от бащата

По принцип по-високите мъже имат и по-високи деца. Техните гени определят както дължината на плода, така и височината на децата им на по-късен етап, но те не са решаващи за теглото на наследниците им. Там по-голяма роля играят гените на майката.

Лени Кравиц с дъщеря си Зоуи                                                                                                          Снимка: Instagram

Наследяваме и личностни качества от бащите си

Учените са сигурни, че гените имат значение за унаследяване и на личностни качества, но не са сигурни до каква степен. Съществуват доказателства, че гените могат да повлияят на серотонина и допамина, произвеждани в тялото, а това може да окаже влияние върху мозъка, като се прояви в състояния на депресия, тревожност, дори срамежливост.

Вижте още снимки на известни бащи и децата им:

Източник: Дирбг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *