Това България ли е? Уникален разказ в Таймс от времената на соца
Прекрасна, невероятна, дружелюбна – така е описана България през 1966 година от знамения автор на пътеводители Артър Еперон.
На 20 март 1966 в Ню Йорк излиза обширен материал от него, в който той описва Златни пясъци и Слънчев бряг.
„Когато преди 6 години българите започнаха да строят Златни пясъци и Слънчев бряг, те първо проучиха всички големи курорти по Френската Ривиера, испанската Коста Брава, италианското Адриатическо крайбрежие и Маями бийч. Целта им беше да копират доброто и да избегнат лошото. Като цяло са успели…
Построили са малки курорти, разделени от големи пространства и девствени плажове. Съхранили са дърветата и растителността и са разположили хотелите и ресторантите сред тях. Има достатъчно спокойствие и сянка през лятото, когато температурите надхвърлят 30 градуса.
Човек може да седне пред хотела и да вижда само морето и дърветата.
Ресторантите са построени с въобра
Прекрасна, невероятна, дружелюбна – така е описана България през 1966 година от знамения автор на пътеводители Артър Еперон.
На 20 март 1966 в Ню Йорк излиза обширен материал от него, в който той описва Златни пясъци и Слънчев бряг.
„Когато преди 6 години българите започнаха да строят Златни пясъци и Слънчев бряг, те първо проучиха всички големи курорти по Френската Ривиера, испанската Коста Брава, италианското Адриатическо крайбрежие и Маями бийч. Целта им беше да копират доброто и да избегнат лошото. Като цяло са успели…
Построили са малки курорти, разделени от големи пространства и девствени плажове. Съхранили са дърветата и растителността и са разположили хотелите и ресторантите сред тях. Има достатъчно спокойствие и сянка през лятото, когато температурите надхвърлят 30 градуса.
Човек може да седне пред хотела и да вижда само морето и дърветата.
Ресторантите са построени с въображение. Персоналът говори английски. А храната има ароматите на Изтока и е по-добра отколкото в
Гърция, макар и не толкова добра, колкото във Франция и Италия…“
В статията си Артър Еперон изрежда и кои гозби са му допаднали най-много:
✓печеното сирене (описано от Еперон като: бяло сирене, масло и чушки, изпечени в навита хартия);
✓ миш-маша;
✓ сармите;
✓ пълнените чушки…
Ето какво пише още авторът на статията:
„Консумира се предимно свинско месо, докато говеждото се предлага по-рядко, което българите обясняват с шегата, че са „заменили воловете с трактори“…
Гостите могат да избират между луксозна, първа и втора класа настаняване, чиито цени варират от 8,50 долара за луксозна стая до 3,50 $ за втора класа.
Внимание! Тези алкохоли спират стареенето
За ВИП-обслужване трябва да платят по 11 долара на нощувка, в което се включва и транспорта от и до летището.“
жение. Персоналът говори английски. А храната има ароматите на Изтока и е по-добра отколкото в
Гърция, макар и не толкова добра, колкото във Франция и Италия…“
В статията си Артър Еперон изрежда и кои гозби са му допаднали най-много:
✓печеното сирене (описано от Еперон като: бяло сирене, масло и чушки, изпечени в навита хартия);
✓ миш-маша;
✓ сармите;
✓ пълнените чушки…
Ето какво пише още авторът на статията:
„Консумира се предимно свинско месо, докато говеждото се предлага по-рядко, което българите обясняват с шегата, че са „заменили воловете с трактори“…
Гостите могат да избират между луксозна, първа и втора класа настаняване, чиито цени варират от 8,50 долара за луксозна стая до 3,50 $ за втора класа.
За ВИП-обслужване трябва да платят по 11 долара на нощувка, в което се включва и транспорта от и до летището.“
Британският писател Артър Еперон (Arthur Eperon, 1919 – 2000) е определян като „приятелят на пътешествениците“.
През 60-те години на миналия век става редактор на раздела за пътешествия в някои от най-продаваните британски вестници.
Използва богатия си пряк личен опит за да постигне жив, разследващо-журналистически подход при представянето на описанията в специализираните колонки за пътуване на вестниците…
Най-известни и най-продавани бестселъри стават книгите на Еперон Насъщен пътеводител на пътешественика във Франция (Traveller’s France) и Насъщен пътеводител на пътешественика из Британия (Traveller’s Britain), с които той се утвърждава като един от най-вещите наставници на пътешествениците в англо-говорещия свят.
Източник: pochivkablitz