Проф. Мермерски: Чесънът е вълшебник, който лекува 200 болести

Наричат го чудо на природата и вълшебника, който може всичко. Чесънът е един от най-уникалните зеленчуци, известни с лечебните си качества.

Няма друго растение, което помага на организма за кратко време да преодолее много опасни заболявания. Ценните му качества са известни още преди 5000 години.

Шумерите използвали неговата настойка като температуропонижаващо средство, отварата – като слабително, емулсията – при разтегнати мускули. На негова основа била приготвяна отвара, която увеличавала смелостта на войниците по време на битки.

В средните векове чесънът бил използван като отлично средство против чумната и тифусната епидемия.

Заради ефикасното му действие против змийската отрова в много страни е известен точно под това име – „змийска отрова“.

Внимание! Тези алкохоли спират стареенето

Чесънът има високо съдържание на витамините B, C и D, както и на йод, поради което влияе благоприятно на щитовидната жлеза, пише Марица.

Някои смятат, че лекува 200 болести, сред които рак, диабет, атеросклероза, ревматизъм, подагра, астма, камъни в бъбреците и жлъчката. Той е силен антибиотик, антиоксидант, намалява холестерола. Според легендата зарежда и със сексуална енергия.

Една от най-ценните съставки на чесъна е етеричното масло алицин със силно фитонцидно действие. Според д-р Мермерски алицинът е в състояние да убие над 20 вида бактерии, включително стрептококи и салмонела.

Изследвания върху животни показаха, че две серосъдържащи съединения, открити в чесъна – диалил сулфидът и S-алилцистеинът, унищожават раковите клетки.

Д-р Мясников разсея популярни митове за здравословния начин на живот

Чесънът лекува сърцето. При смесване на счукан чесън със сирене и зехтин се получава прочутото гръцко лекарство за сърце.

Чеснова настойка по строго определена схема прочиства кръвоносните съдове и повишава еластичността им.

Установено е, че една чеснова скилидка дневно предотвратява образуването на кръвни съсиреци, с което пази от инфаркт и инсулт.

Чесънът понижава кръвното налягане и холестерола, стимулира имунната система.

Особено е полезен съдържащият се в него витамин B6, който подпомага регулирането на хормоните в организма.

Една от най-ценните му съставки е етеричното масло алицин. То притежава силно фитоцидно действие – убива или предотвратява развитието на над 20 вида бактерии.

В народната медицина чесънът е известен като отлично средство за регулиране на храносмилането, за дезинфекция на дихателните пътища. Доказано е също така, че при консумацията му се понижава количеството захар в кръвта и че има и диуретичен ефект.

Чесъновата настойка се използва за прочистването на кръвоносните съдове и съхранява еластичността им.

Тези, които изяждат всеки ден поне по 3 скилидки чесън, успяват да стимулират имунната си система, да се избавят от честите простудни и вирусни инфекции,

За лечение на простуда, грип, туберкулоза и заболявания на горните дихателни пътища се прави парна инхалация с чеснов чай.

Ето как действа ежедневната консумация на яйца на организма

За профилактика на зъбите и други заболявания на устната кухина (стоматит, пародонтоза и всякакви микробни инфекции) е достатъчно преди сън да се сдъвче и подържи в устата скилидка чесън.

Чесънът не трябва да се използва от бременни и кърмачки, както и от страдащи от бъбречни заболявания. Неприятната миризма се неутрализира с пресен магданоз или парченце от подправката карамфил.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *