Испански учени с невероятно твърдение за ябълките

Учени от Испания заявиха, че ябълките с петна и загнило са много опасни. Това се отнася и за други плодове, но в по-малка степен.

Вярно ли твърдението на учените?

Често върху ябълките се образуват загнили зони, които постепенно се увеличават по ширина и на дълбочина, прониквайки до сърцевината на ябълката.

Какво да правим в такива ситуации? Малките петна често се игнорират и изяждат. Друг път се изрязват. Трети биха предпочели направо да ги изхвърлят, а други ги прилагат в кулинарията под формата на пайове или сладкиши.

Проблемът е, че при разваляне на ябълката се образува патулин – много токсично и вредно вещество.

При високи концентрации патулинът може да убие мишки. Учените са загрижени за мутагенните му свойства: Уврежда гените, причинявайки мутации в тях.

Тъй като това може да доведе до развитие на рак, патулинът също се счита за канцероген. Но все още не е ясно колко дълго и в какви количества трябва да навлезе в човешкото тяло, за да причини рак.

Концентрацията на патулин в сокове в повечето страни днес е контролирана, а горното допустимо ниво е 50 μg / kg.  Но както показват тестовете, концентрацията на патулин често е няколко пъти по-висока от допустимата.

Известно е, че патулинът е токсичен за развиващ се плод и затова приемът му трябва да бъде сведен до минимум по време на бременност.

На практика това означава, че жените в този момент абсолютно трябва да избягват ябълки с изгнили зони или плодове с минимални признаци на разваляне.

Обикновено в малко по-малки количества патулинът може да се намери в круши, грозде, банани, сливи.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *