Защо пуканките са толкова полезни?
Какво мислите за пуканките? Много вкусно и много вредно? Както Рамблер установи, пуканките могат да надминат в полезните си качества много зеленчуци и плодове.
И така, оказа се, че зърната съдържат голямо количество антиоксиданти. Основните са полифеноли, които се борят с увреждането на клетките от свободните радикали и ги предпазват от стареене и окисляване.
Полифенолите също инхибират развитието на някои онкологични и сърдечни заболявания.
Д-р Мясников разсея популярни митове за здравословния начин на живот
Следващият полезен компонент на това лакомство са фибрите. В пуканките има много. А фибрите, както знаете, са изключително полезни за храносмилателния тракт на човека. Зърната също помагат за прочистване на червата и премахване на канцерогените.
Освен това пуканките съдържат въглехидрати, протеини, витамини В1 и В2. Той подобрява метаболитните процеси в организма и дори насърчава разграждането на мазнините.
Учени определиха най-опасната храна за мозъка
Противно на очакванията, пуканките са нискокалорични и поради големия си обем бързо изпълват стомаха, утолявайки глада.
Не е толкова просто
Всичко това обаче се отнася до „чистите“ пуканки, а не до това, което ни продават в кината за много пари. Там се приготвя лакомство с масло, което го превръща в много висококалоричен и опасен продукт.
При нагряване маслото образува токсични вещества и определено убива всички полезни свойства на зърната.
Солените пуканки забавят водния баланс, докато други аромати могат да предизвикат гастрит.
Източник: Здравето