Д-р Анна Карафилоска: Алкохолът и кафето удвояват риска от сърдечна аритмия

Горещото време провокира по-честа проява на предсърдно мъждене. Това е често срещана аритмия, която засяга милиони хора по целия свят и е свързана с повишена заболяемост и смъртност.

За това предупреди д-р Анна Карафилоска – кардиолог в частна болница в Пловдив.

Характерното за предсърдното мъждене и какви конкретни мерки трябва да се спазват в горещото време от болните с тази диагноза, вижте в интервюто с д-р Анна Карафилоска.

– Д-р Карафилоска, в началото съвсем накратко моля да посочите кои заболявания са сезонно зависими?

– Сезонна зависимост се наблюдава при аритмии, белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза. Хипертонията също зависи от сезона, като стойностите на кръвното налягане се повлияват и от студеното, и от горещото време. Инсултите зачестяват както през горещото време, така и през студеното. Същата сезонна зависимост се наблюдава и при предсърдното мъждене.

– Какво е характерното за предсърдното мъждене?

– Предсърдното мъждене се изразява в напълно хаотични, бързи и неправилни, некоординирани помежду си фибриларни съкращения на отделни части от предсърдната мускулатура. Те са резултат от необичайни предсърдни импулси с честота 350 до 600 в минута, които довеждат до пълен безпорядък на камерните съкращения, т.е., до пълна или абсолютна аритмия. Тя е често срещан здравословен проблем, засяга милиони хора по целия свят и е свързана с повишена заболяемост и смъртност.

Заема второ място по честота, след екстрасистолията и съставлява 40% от случаите на всички ритъмни нарушения. Предсърдното мъждене обикновено се среща при хора с различни увреждания на сърцето. Далеч по-рядко то е идиопатично, при здрави хора. Обикновено има подлежаща патология, като ревматични пороци, атеросклероза, тиреотоксикоза. По-рядко това състояние се наблюдава при инфаркт на миокарда, при различни миокардити, при токсикоинфекции.

– А защо топлото и особено горещото време провокира по-честа проява на предсърдното мъждене?

– Защото горещото време увеличава потенето, което от своя страна, провокира загуба на електролити, като натрий, калий, магнезий. Те са изключително важни за нормалното функциониране на ритъмно-проводната система на сърцето. Освен това, горещото време провокира загуба на течности, което води до дехидратация.

Испански учени с невероятно твърдение за ябълките

Умората, липсата на сън,

употреба на алкохол, на кофеин, тютюнопушенето – всички тези фактори също провокират ритъмно-проводни нарушения. Имайте предвид, че кофеинът увеличава честотата на сърдечните съкращения, а през лятото, когато чрез потенето се губят и електролити, действат допълнителни механизми.

– Д-р Карафилоска, до какви усложнения може да доведе, ако се неглижира, предсърдното мъждене или ако не се лекува правилно?

– Най-важно при предсърдното мъждене е следното: когато е в остра фаза, до 48 часа, се опитваме да възстановим синусовия ритъм. Но когато стане хронично, най-важното е да се поддържа нормална сърдечна честота, както и приемът на антикоагуланти. Най-честото усложнение е мозъчният инсулт, тъй като тези хаотични съкращения водят до образуването на съсиреци, които попадат в кръвообращението и достигат до мозъка.

Затова е важен приемът на антикоагуланти. Предсърдното мъждене не е страшно, ако се вземат правилните мерки. Дори при хронично предсърдно мъждене, ако камерната честота се държи в норма и се приемат антикоагуланти, всичко ще е наред.

-Какво е важно да знаем за лечението с антикоагуланти?

– Използването на антикоагулантите много зависи от придружаващите заболявания: дали човекът е здрав като цяло; дали скоро е прекарал инсулт, инфаркт; има ли онкологични заболявания; също така дали е нормална бъбречната функция. Според тези фактори се определя начинът на употреба на антикоагуланти. Те са няколко вида, като има и по-нова група, по-скоро не толкова нови медикаменти, а по-специфични. В смисъл, че

са фиксирани дозите при тях

Всъщност, има си критерии по отношение лечението с тази група лекарства. По първата точка се определя дали е необходимо изписване на антикоагулант, а по втората – рискът от кървене. И се преценява „полза-риск”, в зависимост от възрастта, в зависимост от наличието на хипертония, диабет… Въобще, много са точките, към които се придържаме в това отношение.

– Най-полезно за хората ще е да посочите конкретните мерки за това как да се предпазим от предсърдно мъждене в горещините?

– Всъщност, конкретните мерки предполагат избягване на повечето провокиращи фактори:

Пийте достатъчно течности, защото както споменах по-горе, дехидратацията може да е причина за „излизане от ритъм”.

Не се натоварвайте, почивайте си повече, защото умората и липсата на сън често са причина за пристъпи на предсърдно мъждене. Те нарушават нормалната електрическа активност на сърцето.

Избягвайте алкохола и кафето. Те удвояват риска от сърдечна аритмия. Освен това и двете вещества причиняват дехидратация, тъй като имат диуретично действие, т.е., намаляват съдържанието на течности в организма. Алкохолът от своя страна, понижава кръвното налягане и разширява кръвоносните съдове, а кофеинът увеличава честотата на сърдечните съкращения.

Не тренирайте при много високи температури. Топлото време предразполага към спортни активности на открито, обаче жегата повишава вероятността от възникване на ритъмни нарушения. Не забравяйте, че потенето, прегряването на организма и физическото натоварване са неблагоприятни за сърцето.

Пазете се и от прегряване.

Много хора с предсърдно мъждене имат дефицит на магнезий, на калий. При необходимост могат да си изследват нивата на магнезий например и от време на време да провеждат курсове на лечение с магнезий.

Внимавайте с COVID-19. Всички виждаме, че не се сбъднаха очакванията топлото време да унищожи коронавируса и да намалеят случаите на заразяване. Затова пациентите с кардиологични проблеми трябва стриктно да спазват дисциплина, дистанция, да мият редовно ръцете си и да се дезинфекцират. Трябва стриктно да проследяват състоянието си и в никакъв случай да не пропускат посещенията при кардиолога си, за да не се стигне до усложнения, които при всички случаи са по-високо рискови от инфекцията.

– Как по принцип влияят инфекциите при болните с предсърдно мъждене, в т.ч. и коронавирусната?

– Всяка инфекция увеличава риска от аритмии, в т.ч., грипна, коронавирусна и т.н., тъй като при повишена температура на тялото се

увеличава честотата на сърдечните съкращения

Освен това се образуват отпадни вещества – токсини, които също провокират аритмиите. Особеното и различното при коронавируса е, че при тази инфекция, освен всичко друго, се стимулира колагенообразуването. Затова и рискът е по-голям. Иначе, ако предсърдното мъждене е възникнало в хода на инфекцията, след като тя премине, след като се елиминира провокиращият фактор, болният се възстановява. Дори има случаи, когато хората никога след това вече не получават предсърдно мъждене.

Изненада! Нормалната температура вече не е 37 градуса

– Имате ли случаи в практиката, когато самите болни неглижират заболяването и не спазват лечението?

– Много често хората сами отказват да пият антикоагуланти и то по неоснователни причини, например кървене от носа. Те просто спират антикоагулантите – на своя глава. Ние много често наблюдаваме такива случаи, дори понякога личните лекари заменят антикоагуланта с антиагрегант, което не е правилно. Има хора, при които могат да се комбинират антикоагулант и антиагрегант, но да се замени антикоагулант при предсърдно мъждене е опасно.

– Все още ли се страхуват заради коронавируса да дойдат на преглед вашите пациенти? Или вече не е така?

– Повечето от нашите пациенти все още се страхуват да дойдат в болницата. Някои ги е страх дори от самия тест за изследване за коронавирус. А това се прави и за тяхна, и за наша безопасност.

Затова ще напомня на пациентите да се грижат за себе си, да наблюдават състоянието си, да не неглижират оплакванията си. Ако се появи сърцебиене, да не чакат да премине от само себе си. Защото е много важно да се реагира в първите минути и часове, тъй като с времето шансовете за възстановяване на ритъма намаляват.

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *