Какви картофи и защо не може да ги ядем?

Картофите са една от на-популярните храни по цял свят. Начините им за приготвяне са безброй – пържени, варени, печени, според вкуса на човек. Може да се използват като основно ястие или гарнитура.

Оказва се обаче че има и картофи, които трябва да избягваме да ядем. Причината е, че те може да бъдат опасни за здравето ни. При консумацията им може да си докарате повръщане, диария и коремна болка, а в някои случаи и много по-сериозни проблеми.

Когато оставим картофите да се съхраняват прекалено дълго, те започват да покълва, което поражда съмнения за неговата безопасност.

Някои експерти смятат, че такива картофи могат да се ядат, ако премахнете кълновете.

От друга страна, мнозина предупреждават, че покълналите картофи са токсични и могат да причинят хранително отравяне и други сериозни последици.

Възможно ли е да ядете покълнали картофи

Повечето от хранителните вещества остават непроменени в покълналия картоф, ако той е твърд и не е набръчкан.

Когато картофите покълнат, те започват да изсъхват, тъй като все повечето нишесте се превръща в захар и се използва за образуването на кълнове.

В началото на този процес може да намерите меки зони, където се образуват самите кълнове. Просто изрежете тази част и можете да използвате картофите по предназначение.

Изсушени, набръчкани и покълнали картофи са загубили по-голямата част от хранителните си вещества и е по-добре да не се ядат.

Защо пуканките са толкова полезни?

Какво съдържа покълналият картоф?

Картофите са естествен източник на соланин и хаконин, две гликоалкалоидни съединения, които се намират в други храни, включително патладжани и домати.

В малко количество гликоалкалоидите имат редица полезни свойства, включително антибиотични свойства и намаляване на показатели като кръвна захар и холестерол.

Въпреки това, в голямо количество гликоалкалоиди стават токсични.

Когато картофът покълне, съдържанието на гликоалкалоиди започва да се увеличава. Следователно яденето на покълнали картофи може да доведе до излишък от тези съединения.

Симптомите могат да се появят в рамките на няколко часа до 1 ден след консумацията на покълнали картофи.

Те може да бъдат повръщане, диария и коремна болка.

В големи количества консумацията на гликоалкалоиди може да доведе и до понижаване на кръвното налягане, повишаване на сърдечната честота, треска, главоболие, объркване и дори смърт.

Освен това няколко проучвания показват, че консумацията на покълнали картофи по време на бременност увеличава риска от вродени дефекти в плода. Поради тази причина бременните жени трябва да бъдат особено внимателни, когато консумират картофи.

Искате фигура като на Анджелина Джоли, тогава се хранете като нея (ДИЕТИ)

Повечето токсични вещества са концентрирани в кълновете и кората, а не в останалата част от картофа.

Освен кълновете, обърнете внимание на други характеристики, зелената кора и горчивия вкус на картофите. Тези признаци предполагат, че нивото на гликоалкалоидите се е повишило драстично.

Обелването и пърженето на картофи също може да намали гликоалкалоидите, докато варенето, печенето и микровълновото готвене може да нямат този ефект.

Поради тази причина експертите препоръчват по-добре да хвърляте картофи, които са станали зелени или покълнали.

Как да съхраняваме картофи, за да не поникнат

Много е важно да съхранявате картофите на хладно, сухо и тъмно място, ако ще ги съхранявате дълго време.

Картофите, ако се съхраняват правилно, могат да изкарат около 2 месеца. Дръжте ги в дишаща хартия или мрежеста торба или в картонена кутия.

Най-добре е да ги съхранявате в мазето. Кухнята и килера вероятно са твърде топли места за картофи, така че може да покълнат по-бързо.

Не съхранявайте картофите в хладилника. При такива условия нишестето бързо се превръща в захар.

Д-р Хироми Шиния: С правилно хранене можем „да пренапишем“ гените си

Пазете картофите далеч от лука, защото лукът отделя газ, заради който картофите ще покълнат по-бързо.

Ако купувате или отглеждате собствени картофи, изберете сорт внимателно, защото някои сортове се съхраняват по-добре и по-дълго от други. По правило сухите късни есенни сортове се издържат най-дълго.

Опитайте се да не трупате големи запаси от картофи и ги купувайте, ако възнамерявате да ги използвате в близко бъдеще.

Прегледайте и изхвърлете развалените картофи и се уверете, че останалите са сухи, преди да ги оставите на сухо и тъмно място.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *