Здравето на зъбите

Д-р Богомил Стоев е специалист по дентална медицина, чиито основни приоритети са подобряване на денталната култура на хората в България, както и изграждането на последователна система за превенция и профилактика на оралните заболявания. Наред с денталната си практика д-р Стоев успява да отделя време и за организирането и осъществяването на инициативи, свързани с денталната грижа за бременните жени и детското орално здраве.

Какво представлява и кога се развива сух алвеолит?

Това е болезнено усложнение, което може да се случи след изваждането на зъб, обяснява специалистът. – На мястото на раната се образува кръвен съсирек, който играе изключително важна роля като създава бариера в отворената рана. По този начин той я предпазва от навлизането на хранителни частици, течности и множество бактерии, които лесно могат да достигнат до нервните окончания там, а също и до костта.

Ако обаче такъв съсирек не се образува или бъде премахнат по някакъв начин от алвеолата (мястото на извадения зъб), може да се развие сух алвеолит. Липсата на съсирек е съпроводена с много голям риск да се развие някаква инфекция на мястото на екстракцията, като това е свързано със силна болка, която може да продължи няколко дни. За щастие процентът на хората, които развиват сух алвеолит след изваждане на зъб, е сравнително малък. Независимо от това обаче, не е излишно да познавате симптомите на усложнението, за да можете да ги разпознаете, ако ви се появят и съответно да отидете при специалист. Имайте предвид, че някои хора са по-склонни от други към такова усложнение. Например пушачите, хората с лоша орална хигиена, както и жени, употребяващи противозачатъчни. По принцип е нормално след изваждане на зъб да имате болка в следващите няколко дни, която постепенно стихва. Ако обаче болката е умерена в началото, но след няколко дни става все по-силна, има голяма вероятност да се развива сух алвеолит.

Болката, свързана с това състояние, може да е умерена до интензивна, но най-често е пулсираща. Може да се локализира в областта на извадения зъб, но също така да се разпространи до окото или ухото от същата страна на челюстта, в която е изваден зъбът. И други симптоми могат да съпътстват това състояние като лош дъх и неприятен вкус в устата, подути и увеличени лимфни възли под челюстта или в областта на шията. Последното е следствие от борбата на тялото с инфекцията, причинена от сухия алвеолит. Ако успеете да видите мястото на екстракцията в огледалото, вероятно ще забележите суха алвеола, а не кръвен съсирек. Именно оттам е наименованието. За да се избегне максимално рискът от развитие на това усложнение, е добре след изваждане на зъб да избягвате пушенето, пиенето със сламка, плюенето и енергичното изплакване на устата. Изплаквайте  внимателно. В деня на манипулацията избягвайте консумацията на горещо или топло кафе, на супа и алкохолни напитки.

Испански учени с невероятно твърдение за ябълките

Какво да избера: амалгама или композитна пломба?

“Вие решавате – казва специалистът. – Все още има доста противоречия относно някои въпроси, свързани с амалгамата. Едни изследвания показват, че излъчването на живак от нея не е малко и може да бъде опасно за човека, докато други не го потвърждават. Добре е да сте наясно, че основният казус за това, дали композитите могат да заместят напълно амалгамата, идва от един съществен въпрос: дали трайността им може да бъде сравнена с тази на амалгамата? Този казус също не е напълно научно решен, защото има изследвания и в едната, и в другата посока. Едно обаче е сигурно – при правилно поддържане на белите пломби, т.е. композитните, както и при добра хигиена, те издържат повече от 10-15 години.

Предимства на денталната амалгама:
► тя е много здрава, защото се състои от метал и съответно може да издържи на натоварвания, каквито са тези в областта на последните зъби
► амалгамата е сравнително евтина
► пломбата се оформя бързо
► доказано трайна е

Недостатъци на денталната амалгама:
► съдържа живак
► при някои хора се наблюдава чувствителност към топло и студено след поставянето на пломбата
► амалгамата не се втвърдява веднага и е необходимо време, преди да можете да дъвчете с такава пломба
► изисква отстраняване на по-голямо количество здрави зъбни тъкани от необходимото
► увеличава размера си с течение на времето и не е естетична
► с амалгама трудно може да се пресъздаде естествената анатомия на зъба, което е много важно

Предимства на фотокомпозитните пломби:
► фотокомпозитите не съдържат живак
► цветът им може да наподобява този на зъба
► пломбите от този материал позволяват моментално натоварване
► не изискват премахване на неувредени зъбни тъкани, а само на кариозни такива
► позволяват наподобяване на анатомията на зъба

Недостатъци на фотокомпозитните пломби:
► те са малко по-скъпи в сравнение с амалгамените
► променят цвета си с течение на времето
► изискват по-добра и правилна орална хигиена, за да бъдат трайни
► нужно е по-дълго манипулативно време за пресъздаване релефа на зъба

“Имайте предвид, че все повече проучвания сочат следното: амалгамените обтурации, особено тези, използвани преди 7-8 и повече години, отделят живак при различни ситуации – хранене, почистване на зъбен камък, миене на зъбите и др. Употребата на такъв тип пломби дори е забранен в някои страни, като Швеция например, поради съмнения от увреждане на организма. В едно изследване, проведено пак в Швеция, се посочва, че е установено натрупването на живак в мозъка и бъбреците. Като цяло проблемът с прекомерното количество живак идва от факта, че той блокира действието на някои много важни ензими и организмът не може да се освободи от него”, допълни лекарят.

Вярно ли е, че затлъстяването може да е свързано със състоянието на зъбите?

Изследване, публикувано през юни 2009 г. в специализирано издание, показва, че оралните бактерии могат да допринесат за развитието на затлъстяването. В него са участвали 313 жени с наднормено тегло и висок индекс на телесна маса. След биологично сравняване на слюнката на тези жени с тази на други 232 жени с нормално тегло и без парадонтални заболявания, се получават следните резултати: при 98,4% от хората с наднормено тегло е открит бактериалният вид Selenomonas noxia и съществува вероятност той да служи като биологичен индикатор за опасност от развитие на наднормено тегло. Затова учените смятат, че има вероятност някои от оралните бактерии да участват в онези процеси на тялото, които водят до затлъстяване. Изследователи от Университета във Вашингтон по стоматология предполагат, че може да има връзка между високата гликемична диета (продукти, които увеличават много и бързо нивото на кръвната захар като например белият хляб) и стоматологичните заболявания.
Ферментиращите въглехидрати като рафинираното брашно, картофите, оризът и макаронените изделия, се превръщат в прости захари в устата. Експертите смятат, че тези храни могат да допринесат за повишаване на теглото, което води до затлъстяване. Връзката между тях и денталните заболявания е много интересна. Този тип храни се превръщат в прости захари, които се натрупват по зъбите във вид на плака, ако не се отстраняват незабавно. Плаката започва да се задържа по нашите зъби и венци, което увеличава риска от развитие на различни форми на заболявания на венците като гингивит и пародонтит, както и възможността за появата на кариес. Според някои гледни точки този тип въглехидрати са от съществено значение за нашето правилно хранене, но предотвратяването на денталните заболявания е възможно чрез следване на строг график за дентална хигиена. Все пак е възможно след диета с нискогликемични храни да подобрите вашето орално здраве и начинът, по който изглежда талията ви. А всичко това значително може да повиши цялостното ви здраве и самочувствие.
Внимание! Откриха опасното свойство на аспирина

Проблем ли е липсата на зъб?

“При загубата на един или няколко зъба започва процес, който води до компенсация на загубените твърди зъбни тъкани. Вследствие на това зъбите около липсващия такъв започват да се наклоняват към получилото се празно пространство, а съответстващият му зъб, който няма контакт със зъби от срещуположната челюст, започва да прораства. Този процес е резултат от генерираните сили в костта и затова всъщност зъбът не прораства сам, а костта е тази, която търпи промени и увлича със себе си и зъба. Това продължава, докато зъбът не се срещне с други зъби от срещуположната челюст, които да спрат неговото движение или докато не стигне венеца в областта на липсващия зъб. Допълнителен проблем идва от факта, че тази прораснала кост започва постепенно да се стопява и по този начин се оголва зъбът, но атрофия в костта настъпва и в областта на липсващия и съседните на него зъби. Освен това започва и увреждане на тъканите, които държат зъбите в костта и постепенно те се разклащат. Важно е да знаете, че този процес се случва независимо дали сте загубили горен или долен зъб или зъби. Ето защо е много важно при загубата на зъб да се направи моментална консултация със зъболекар за решаване на този казус. Защото в противен случай загубата на един зъб може да доведе до загубата на голяма част от вашите зъби, което довежда до по-скъпо и по-трудно лечение впоследствие”, обясни специалистът.

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *