Експертите разкриват колко често да перем чаршафите

Ако пренебрегнете прането, спалното бельо може да се превърне в богат източник на микроорганизми, отпадъчните продукти от които са най-силните алергени за хората. 

Човешкото тяло ежедневно губи милиони клетки от кожата, повечето от които остават в леглото. В допълнение, хората се потят през нощта, себумът се секретира и всичко това се абсорбира в чаршафите, превръщайки ги в място за размножаване на прах, гъбички и бактерии в него. Ето защо е важно редовно да се сменят и перат чаршафите. Експертите посочиха колко често това трябва да се случва.

Какви картофи и защо не може да ги ядем?

Възглавници. Експертите съветват задължителното ползване на калъфки за възглавници. Тогава ще трябва да перете възглавниците два или три пъти в годината, а калъфките – веднъж месечно. Ако не се използват калъфки, експертите препоръчват измиване на възглавници на всеки два до три месеца.

Чаршафи. Препоръчва се тези артикули от спално бельо да се перат веднъж седмично. Чаршафите за възглавници най-бързо стават мръсни и мазни.

Одеяла и завивки. Според експерти, завивките трябва да се перат всяка седмица или поне веднъж на всеки десет дни. Ако завивките не се използват и одеялото е покрито без тях, тогава е по-добре да се измиват заедно с останалата част от спалното бельо веднъж седмично.

Няколко държави, за които не сте предполагали, че имат страхотни плажове

Калъфи за матраци.Те трябва да бъдат отстранени от матрака и прани поне веднъж месечно. Самите матраци е полезно да се изнасят на въздух няколко пъти в годината при слънчево време – за въздух и сушене. Експертите отбелязват, че матракът от латекс трябва да се сменя на всеки осем години, матракът от пяна – на всеки седем години, а матракът с пружини – на всеки пет години.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *