4 заболявания, при които не можете да ядете банани

Яденето на банани подобрява благосъстоянието, укрепва имунната система и намалява нивата на стрес. Но въпреки всички положителни свойства, бананите имат някои противопоказания.

Възможна вреда от бананите

  1. Плодовете съдържат голямо количество серотонин и могат да причинят алергии, докато консумирате храни с този хормон в състава си. Например, не трябва да ги комбинирате с орехи, фурми и шоколад, това може да доведе до кожни обриви.
  2. Имайте предвид, че бананите са с високо съдържание на калории. Не се препоръчват на хора с повишено телесно тегло. Три банана съдържат една четвърт от дневния прием на калории за жени.
  3. Плодовете ускоряват елиминирането на течностите от тялото и допринасят за съсирването на кръвта. При тромбофлебит, разширени вени, след сърдечен удар и инсулт, трябва да ги използвате внимателно, за да не предизвикате образуването на кръвни съсиреци.
  4. Поради наличието на нишесте бананите се усвояват дълго време и могат да доведат до натрупване на газове в червата и подуване на корема.
  5. Плодовете съдържат много пестициди в техните кори.

При какви заболявания не могат да се ядат банани

Западните учени публикуват списък на болестите, при които бананите не се препоръчват.

Диабет

Всички банани узряват, когато вече са откъснати. В процеса на съзряване сложните въглехидрати губят свойствата си и се превръщат в прости с много висок гликемичен индекс. Невъзможно е диабетиците да ядат узрели плодове – това може да доведе до повишаване на глюкозата и да доведе до хипогликемия, но незрелите могат да се ядат.

Затлъстяване

При сериозни проблеми с теглото яденето на банани не се препоръчва. Те повишават кръвната захар и забавят метаболизма, в резултат на което мастните клетки започват да се размножават активно.

Също така не се препоръчва да се консумират плодове от хора, страдащи от исхемични заболявания, тъй като те водят до съсирване на кръвта.

Разширени вени и тромбофлебит

Бананите ускоряват елиминирането на течности от тялото, в резултат на което кръвта става по-гъста. Това крие риск от образуване на кръвни съсиреци в съдовете. Ето защо хората, страдащи от заболявания на вените, получили инсулт или инфаркт, трябва да ядат този плод с повишено внимание.

Проблеми с храносмилането

Не можете да ядете банани с раздразнителни черва и склонност към диария. Те съдържат фибри, усвояват се дълго време и могат да причинят метеоризъм и подуване на корема. Фибрите от своя страна ускоряват движението на червата.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *