Деменцията може да се забави

“За леки когнитивни нарушения говорим тогава, когато човек започне да забравя, възникват проблеми с ориентирането. При тези хора намалява коефициентът на полезно действие на мозъка, с една дума – на такъв човек започва да му личи, че не е във форма.

Към по-тежките когнитивни нарушения вече спадат деменциите – Алцхаймер и другите видове. Фактически – една доста по-тежка форма на когнитивни нарушения. Искам да направя леко отклонение, като изтъкна, че в България вече има изграден алгоритъм за лечение и обгрижване на такива болни.

Те и техните близки се насочват към някой от центровете, прилагащи тези алгоритми – например Александровска болница при акад. проф. Трайков. В неговия екип има и психолози. Както и екипът на акад. проф. Иван Миланов – невролог, който практикува в СБАНЛП “Св. Наум”. 

Цветът на лицето отразява състоянието на черния дроб

Болните с тежки когнитивни нарушения трябва да бъдат насочени към тези изключителни специалисти. В България вече започнаха да се прилагат някои от новите средства, които обаче се одобряват от комисии, защото са доста скъпи. Съвременните методи за лечение на когнитивните нарушения са т.нар. невропротектори. Те подобряват кръвообращението.

Особено ефективни са при ранни смущения на паметта и стареене на мозъка. Да, не са кой знае колко ефективни, но все пак дават някаква надежда. А не са само медикаментите. Като цяло терапията се изразява в прием на медикаменти, активна мозъчна дейност и уместни занимания. Доказано е, че умствената и  социалната активност забавят процесите на патологичното и възрастовото стареене на мозъка.

Учени определиха най-опасната храна за мозъка

Деменцията може да се задържи, да се забави, особено при тези болни, при които когнитивните нарушения са от съдов характер – от старост, от няколко т.нар. тихи инсулта. Или пък от травми, съществуват т.нар. травматични енцефалопатии. С една дума, връщане назад няма. Но забавяне с тези нови медикаменти – да, за съжаление обаче, за не повече от година-две. Ако трябва да обобщя, неприятна е ситуацията към този момент в тази част на неврологичната наука, за съжаление”, обобщи известният специалист.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *