Най-популярният и любим зеленчук „убива“ зъбите

Всички знаем, че яденето на плодове и зеленчуци е полезно. Те са жизнено необходими за набавянето на важни вещества за тялото ни. Всички учени на света са на мнение, че богатата и разнообразна храна е важна за здравето ни.

Никога не правете това с четката за зъби

В същото време обаче прекаляването с каквото и да е може да се окаже много опасно. Така например най-популярният и търсен зеленчук,  според някои специалисти, е в състояние да „убие“ зъбите ни.

Става въпрос за картофа и появата на кариес. Това заболяване се среща при почти 90 процента от населението. Кариесът може да се превърне в пулпит, което води до отстраняване на нерва и зъбът става „мъртъв“.
Първият риск за кариес е генетично предразположение, но ако се храните правилно, това може да бъде избегнат. Зъболекарите съветват да изключите от диетата определени храни, основната от които са картофите.

Причината се крие във факта, че съдържанието на нишесте се увеличава в картофите, които при поглъщане произвеждат млечна киселина, която от своя страна омекотява зъбния емайл.

Актьорът Дидо Мачев: Бях най-скъпоплатеният продавач на зеленчуци в Холивуд!

Само няколко минути и нивото на киселинност в устната кухина се доближава до нула, появяват се вредни бактерии, които развалят емайла. Освен това от нишестето и слюнка, се получават нишестени продукти, те се превръщат в глюкоза, която също уврежда емайла.

Някои експерти препоръчват да се откажете от картофите, а други съветват старателно да миете зъбите след всяко хранене.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *