Тази достъпна подправка намалява холестерола и кръвното налягане

Множество международни диетолози изразиха мнение, че редовната употреба на сусамово семе за готвене помага за понижаване на холестерола и кръвното. 

Според техните твърдения сусамовите семена съдържат лигнани и фитостероли – два вида растителни съединения, които помагат за контрол на холестерола.

Както е известно високият холестерол е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Също така сърдечните заболявания провокират високо кръвно налягане.

Защо пуканките са толкова полезни?

„В сусамовите семена има много магнезий, витамин Е и антиоксиданти, които помагат за понижаване на кръвното налягане“, казват експертите.

Освен това три супени лъжици (или 30 грама) нерафинирани сусамови семена съдържат 3,5 грама фибри, необходими за нормалното функциониране на червата – това е 12% от препоръчителния дневен прием.

Доктор Гайдурков: Храната е главен причинител на рака! Ето кои продукти го провокират и кои – блокират

В сусамовите семена има и протеин. В три супени лъжици се съдържат пет грама протеин.

Експертите съветват да добавяте сусам към салати и висококалорични храни (като бургери, тлъсто месо, пържени картофи), ако понякога си  ги позволявате.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *