Обожавам грейпфрутите – това полезно ли е?

 

Да, полезно е. Грейпфрутът е с високо съдържание на витамин С и калий. И като цяло е много вкусен. Друг е въпросът, ако имате високо кръвно налягане или аритмия и трябва да приемате лекарства. Десетки лекарства са несъвместими с грейпфрута, а неправилното им взаимодействие може да доведе до странични ефекти. Понякога това не само влошава здравето, но е и животозастрашаващо.

Грейпфрутът и някои негови близки роднини (помело, тангело, минеола, севилски портокали) съдържат химическите вещества фуранокумарини. Те нарушават нормалната функция на протеините на цитохром Р450.

Тези протеини метаболизират лекарствата в тънките черва и черния дроб. Влияейки върху активността на CYP, фуранокумарините забавят разграждането на активните лекарствени съединения, нивото им в кръвта се увеличава, причинявайки различни странични ефекти.

Има около 100 известни лекарства, които взаимодействат лошо с грейпфрута (или неговия сок). В резултат на това човек може да развие бъбречна недостатъчност, фатално потискане на дишането, вътрешно кървене, аритмия.

Ядох тиква 2 седмици всеки ден, разказвам какво се случи

Съществува и обратна ситуация, при която съединенията в грейпфрута влияят на протеините, нарушавайки доставката на активни вещества от лекарството в клетките. Например за страдащите от алергия, приемащи фексофенадин, е важно да знаят, че сокът от грейпфрут може да намали ефективността му. Впрочем, както и портокалите и ябълките. Затова и в инструкциите е посочено конкретно, че лекарството не може да се комбинира с плодови сокове.

Достатъчно е да изядете един грейпфрут или да изпиете 1 чаша сок, за да започне нежелана реакция.
Химикалите в грейпфрута се елиминират от организма в рамките на 1 до 3 дни, така че приемането на лекарството няколко часа след изпиването на сока не е правилната тактика.

Лекарства, несъвместими с този плод

Статини – риск от развитие на рабдомиолиза (разрушаване на мускулната тъкан), увреждане на бъбреците.

Лекарства за понижаване на кръвното налягане – риск от остри скокове на кръвното налягане, нарушения на сърдечния ритъм.

Противоинфекциозни лекарства – нарушение на сърдечния ритъм.

Лекарства при тревожност (анксиолитици), антидепресанти, сънотворни – опасност от нарушение на сърдечния ритъм, замаяност, сънливост.

Препарати за разреждане на кръвта – повишен риск от вътрешно кървене.

Обезболяващи – намаляване на нивото на лекарството в кръвта.

Лекарства за еректилна дисфункция – риск от понижаване на кръвното налягане, замаяност.

Лекарства за аритмия – може да доведе до нарушение на сърдечния ритъм.

Опасно е да се съчетава още и с имуносупресори, кортикостероиди, антихистамини.

Важно е да уточним, че сокът от грейпфрут не засяга всички лекарства от изброените категории, а само тези, които се приемат през устата. Тежестта на взаимодействието може да варира в зависимост от индивидуалните характеристики на човека (количеството на ензимите в организма и в червата) и обема на сока.

Как да разберете за опасни взаимодействия на лекарствата с храни, напитки и други медикаменти?

Винаги обсъждайте този проблем с вашия лекар, дори и да няма специални указания в инструкциите на лекарството. Например, известно е, че грейпфрутът повишава нивата на естрогена, което означава, че жените, които се лекуват от рак на гърдата и приемат лекарства, които намаляват нивото на този хормон или блокират производството му, трябва да се въздържат от приема му.

Внимателно четете инструкциите към предписаните ви лекарства.

Милена ВАСИЛЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *