Антибактериалните средства често вредят

Сапуни, шампоани, гелове, кремове, лосиони, които включват антибактериални компоненти, са позиционирани от производителите като панацея за всички заболявания, причинени от патогенни микроорганизми. Междувременно, такива хигиенни продукти могат да причинят значителна вреда на здравето.

Ако се запознаете подробно със състава на препаратите за лична хигиена и битовата химия, в списъка със сдържащите се в тях компоненти ще забележите триклозана. Този химикал, с широк спектър на действие, има способността да инхибира много видове микрофлора. Редовната употреба на средства с триклозан обаче намалява защитните сили на организма.

Антибактериалната съставка в почистващите препарати влошава качеството на сперматозоидите, причинявайки проблеми в производството на половите хормони и на щитовидната жлеза. Установено е, че триклозанът има свойството да прониква през плацентарната бариера и да причинява различни малформации на плода. Това вещество може да премине и в кърмата, и да окаже отрицателен ефект върху здравето на кърмените бебета.

Агресивните домакински химикали увреждат чернодробните клетки

Убиват полезната микрофлора

Известно е, че триклозанът е силно антибактериално вещество. Той обаче, не се характеризира със селективност на действието следователно, веществото унищожава както полезните, така и патогенните микроорганизми. Ежедневната употреба на сапуни, лосиони, гелове с триклозан води до смъртта на нужните ни полезни бактерии и гъбички, които живеят върху кожата и лигавиците.

Организъм, загубил подобна микрофлора, губи естествената си защита срещу агресивните фактори на околната среда. Освен това не е лесно да се възстанови популацията на естествените “защитници“ и патогенните микроорганизми бързо заемат освободеното празно място. В резултат на това последствията за човека не са очакваната защита от инфекции, а повишен риск от тяхното развитие.

Формират антибиотична резистентност

Патогенните бактерии, за разлика от полезните микроорганизми, бързо губят чувствителността си към триклозана. Мутиращи и образуващи щамове, които са нечувствителни към действието на този инхибиторен агент. Тези видове бактерии провокират развитието на опасни заболявания.

Диетолозите забраниха сутрешното кафе

Не дават очаквания ефект

Използването на антибактериални средства невинаги осигурява очаквания резултат. Антибактериалният ефект на триклозана не се проявява моментално. За смъртта на патогенна микрофлора е необходимо почистващият препарат да е на повърхността не по-малко от 5-20 минути. Всъщност, за да се избегнат негативните ефекти върху кожата, всички продукти се отмиват почти веднага, така че антимикробният им ефект няма да може да се прояви. Популярността на антибактериалните домакински химикали и продукти за лична хигиена е резултат от агресивния маркетинг и реклама. Всъщност, такива продукти са опасни, особено за бременни жени, кърмачки и малки деца.

Хората с тази кръвна група живеят най-дълго

Влияят негативно на околната среда

Под въздействието на светлината и водата триклозанът започва да се разпада. Един от продуктите на неговия разпад е силно токсично вещество с канцерогенна активност – диоксин. Това съединение не само влияе разрушително върху човешкия организъм, но и попадайки в канализацията, се натрупва в почвата и подземните води. Колкото по-често хората използват антибактериални продукти за лична хигиена, толкова по-високо е съдържанието на токсични вещества в околната среда.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *