Уникалните упражнения „Петимата тибетци” възстановяват силата и енергията

Уникалните упражнения „Петимата тибетци” възстановяват силата и енергията

Тези упражнения са така изчислени, че да обхванат 19-те енергийни центрове или както ги наричат тибетците „вихри”, намиращи се в човешкото тяло.

Повечето от тях са разположени върху 12-те основни стави на крайниците.

Цялостната тренировка, наречена още „Миг на възраждането”, помага за възстановяване силата и скоростта на въпросните енергийни вихри.

Този комплекс от упражнения е способен също така да тонизира и укрепи основните групи мускули, както и да допринесе за по-бързото възстановяване и навлизане в много добра физическа форма.

В идеалния вариант всяко едно от петте упражнения трябва да се повтаря по 21 пъти. Този брой е избран неслучайно. Именно толкова пъти повторението на всяко упражнение позволява да се постигне желаният ефект от целия комплекс упражнения.

На първо време едва ли ще съумеете да повтаряте по 21 пъти всяко упражнение, но това е нормално. Започнете тренировката „Миг на възраждане” („Петимата тибетци”) с 3 до 5 повторения, като постепенно увеличавате техния брой.

Процесът на приближаване към крайния резултат е добър сам по себе си. Той дори доставя удоволствие на човека, занимаващ се по системата „Петимата тибетци”. И така:

Упражнение №1”

Застанете прав, с разтворени крака почти на ширината на раменете. Стегнете корема и слабините, и разперете ръце настрани на нивото на раменете. Загледайте се в някаква точка пред себе си. Бавно започнете да се въртите около собствената си ос дотогава, докато не почувствате как леко ви се замайва главата.

Въртете се строго по посока на часовниковата стрелка. За да предотвратите да не се стигне до силно главозамайване и прилошаване, на първо време изпълнявайте това упражнение 3 до 5 пъти. След приключване на упражнението – почивка-вдишване-издишване.

Ако ви се завие свят или се уморите при извършване на тези завъртания, а вие изпитате желание да приседнете или полегнете на дивана, направете го. Не игнорирайте това желание на вашето тяло.

След няколкоседмични тренировки по системата на тибетските лами вие вече достатъчно ще натренирате своя вестибуларен апарат, за да не изпитвате силно главозамайване. Без да допускате продължително прекъсване, е необходимо веднага да преминете към изпълнението на второто упражнение.

Упражнение № 2

Необходимо е да легнете по гръб на пода с изпънати крака и ръце, поставени до тялото. Дланите положете на пода, а брадичката да е на нивото на гърдите. След това повдигнете краката си нагоре пак изправени, да застанат в положение перпендикулярно на пода.

Следете за това тазът да е плътно прилепен и дори притиснат към пода. Упражнението винаги започва с издишване. В самото начало издишайте, а когато повдигнете краката и главата си нагоре, издишайте дълбоко с пълни гърди. Отпуснете крака и пак издишайте.

Полезно е да пиете всеки ден ленено масло

Старайте се да не излизате от ритъм, дишайте в едно и също темпо. Ако не успявате да изпълните упражнението с изпънати крака, тогава го направете със сгънати в коленете крака. Постепенно ще се научите и ще свикнете да го изпълнявате правилно.

След няколко седмици тренировки вече ще умеете да изпъвате изправените крака все по-далече към главата. Важното е да не ги сгъвате. Накрая бавно се връщате в изходно положение. След приклюване на упражнението се изправете и застанете с крака, разтворени на ширината на раменете. Почивка-вдишване-издишване – 2 пъти.

Упражнение № 3

Необходимо е да застанете на колене, като леко ги разделечите, но така, че бедрата да са разположени перпендикулярно. Положете длани от двете страни под ханша. Наклонете глава напред и притиснете брадичка към гърдите.

Постепенно започнете да отмятате глава назад, прегъвайки се в гърба. За да можете да разгънете гръдния кош и да прегънете гръбнака, си помогнете, като опирате ръце в бедрата си. В самото начало на това трето упражнение е необходимо да издишате дълбоко, а когато се извивате, когато отмятате глава и тяло назад, постепенно издишайте.

След това се върнете бавно в изходно положение, като пак издишвате. Приключвайки упражнението, застанете с крака, разтворени на ширината на раменете. Почивка-вдишване-издишване – 3 пъти.

Упражнение № 4

Това упражнение вероятно ще ви се стори много сложно, но това е само на пръв поглед. Дори възрастни болни хора са усвоявали това упражнение, укрепвайки своето тяло и своя дух. Седнете на килимче на пода и изпънете пред себе си крака.

Стъпалата при това положение трябва да са разположени на ширината на раменете, т.е., леко разкрачени крака. Изправете гърба и докоснете с брадичка гърдите. Опирайки се с длани на пода, пръстите трябва „да гледат” напред. Отметнете глава колкото може по-назад.

Боли ли ви под мишницата? Вижте какво значи това

Повдигнете тялото си нагоре така, че да приеме хоризонтално положение. В такова положение долната част на краката и ръцете ви трябва така да са разположени перпендикулярно на пода, все едно са краката на поставен на земята стол. Задръжте се в това положение за няколко секунди и се върнете в изходно положение.

Като приключите упражнението, си починете малко, след което застанете прав с крака, разтворени на ширината на раменете. Почивка-вдишване-издишване – 3 пъти.

Упражнение № 5

Заключителното упражнение от комплекса „5-те тибетци” позволява да укрепите получения досега резултат и да повишите своя енергиен потенциал с още една стъпка. Легнете на пода по корем, с лице надолу. Дланите да са под раменете, пръстите „да гледат напред”, стъпалата – на пръсти.

След това повдигнете тялото нагоре и протегнете глава към тавана, като ръцете останат опрени на пода – това е изходното положение. След това отметнете глава назад, издишайте, огънете гръбнака, опирайки се на пръстите на краката и на дланите.

След това вдишайте, като „окръглете” гърба и повдигнете таза максимално нагоре. При това положение главата трябва да увисне максимално надолу. Опитайте тялото да напомня остър ъгъл, чийто връх е насочен нагоре. Брадичката да е притисната към гърдите, главата да е максимално насочена напред, сякаш прониква някъде напред.

Прегъвате се в гърба и отново протягате глава нагоре. Издишвате. Ръцете и тялото трябва да са в една плоскост, като то не бива да докосва пода. Приключвайки упражнението, си починете. Застанете прав с крака, разтворени на ширината на раменете. Почивка–вдишване-издишване – 3 пъти.

Препоръка

След приключване на комплекса от тези 5 тибетски упражнения, се препоръчва едно упражнение за отпочиване на тялото. Легнете по гръб с ръце приблизително на 30-40 см от него. Дланите насочени нагоре, краката изпънати, но отпуснати.

А цялото ви внимание да е насочено към слънчевия сплит. Спокойно вдишайте, след което направете дълго плавно издишване. Издишването трябва да е по-продължително от вдишването. Цялото ви внимание да е насочено към слънчевия сплит.

Ето по този начин ще почувствате как енергията се разлива, разпределя се по цялото тяло. Следете тези приятни усещания, разслабете ръцете, краката, тялото, лицето. Почувствайте как топлина запълва всяка ваша клетчица, цялото тяло. И съвсем се отпуснете.

Яна БОЯДЖИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *