Как смартфонът влияе върху паметта на човек?

Терапевтът Олеся Набокова разкри в интервю за Prime какъв е ефектът на смартфоните върху човешката памет. Експертът каза, че когато използва телефонни джаджи, с течение на времето човек започва да запомня факти и друга краткосрочна информация по-трудно.

Набокова отбеляза, че имайки доверие в достъпа до информация, ние започваме да запомняме факти по-трудно и бавно, отколкото в условията на ограничен достъп.

За да предотврати това, специалистът препоръчва да се извършват специални упражнения за подобряване на паметта, например броене в обратен ред или просто решаване на математически задачи в главата ви.

Защо пуканките са толкова полезни?

По-рано учени, изучаващи проблемите на човешкия мозък, установиха, че клетките му се обновяват на всеки два до три дни, тоест, когато дойде третият ден, в него не остава нищо, което би могло да запази паметта за минали събития .

Въз основа на това учените предполагат, че мозъкът не съхранява информация. Нещо повече – дори възникна хипотеза, че паметта може да се намира някъде извън физическото ни тяло.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *