Всички правим тази голяма грешка с авокадото

Авокадото е ценен плод заради високата си хранителна стойност и се добавя към всички видове ястия благодарение на добрия си вкус и богата текстура.

Има много видове авокадо, а формата (от крушовидна до кръгла) и цветът (от зелено до черно) може да варират.

След серия проучвания и статистически данни плодът с право си заслужи прозвището “супер храна”. Оказва се обаче, че има една голяма грешка, която всички правим по отношение на авокадото.

Невиждани ползи от водата сутрин на гладно

Стискането на авокадо преди покупка – внимателно ощипване или стискане с ръка – е често срещана практика в хранителните магазини. Сузи Делрой обаче, фермер от второ поколение, който живее близо до Пембъртън в южната част на Западна Австралия, мечтае да направи безконтактни покупките на авокадо.

„Ние правим всичко възможно, за да запазим авокадото в най-добрия му вид, но повечето от повредите, които получават в магазините, са, когато хората ги докоснат,“ цитира думите й британският вестник The Guardian, уточнява „Фокус“.

Нейните думи са потвърдени от доклад от 2015 г. на австралийската организация „Австралийски градинарски иновации“. Проучването изследва, наред с други неща, силата, с която купувачите стискат авокадо. Установено е, че „авокадото се поврежда по-сериозно на рафтовете на магазините и в потребителските домове, отколкото при всички етапи преди това“. Avocados Australia твърди, че преди да бъде закупено авокадо, то е докоснато от поне четирима потенциални купувачи.

В опит да осигури качество, Делрой работи в продължение на 12 месеца с доставчици, за да създаде спектроскопски апарат за сканиране на авокадо. Тази машина може да сканира до 700 плода в минута.

„Това не е рентгенова снимка, ние използваме инфрачервена технология, за да анализираме сухото вещество на авокадото, използвайки светлина. Това е неинвазивен начин за проверка на вътрешното състояние на плода “, обяснява Делрой. Машината търси вътрешни повреди, като заснема всяко авокадо 26 пъти. Плодове, които не отговарят на критериите, не се доставят на купувачите.

Подобен подход вече се използва в Чили и САЩ, но това е ново за Австралия. Машините за близка инфрачервена спектроскопия се използват широко при отглеждането на ябълки. „Ние също правим опаковки за ябълки, така че вече знаехме за тази технология и решихме да я приложим за авокадо.“

Авокадото на Делрой пристигна в австралийските супермаркети на 30 септември. Авокадото от сорта Хасс расте бавно, те узряват на дървото в продължение на една година, едва след това могат да бъдат събрани.

Бабина рецепта с варени лимони прави чудеса с организма

Делрой предлага да се определи степента на зрялост на авокадото Хасс по цвета му: когато плодът се превърне от изумрудено зелено до наситено-патладжаново, той може да се яде.

Неодобрените авокадо не се изхвърлят. Те се изпращат в заведения за обществено хранене, на пазари (където са по-толерантни към несъвършените плодове) или, в краен случай хранят с тях – маррони – вид сладководни раци, които живеят близо до бента на фермата на Делрой. На въпроса дали раците, хранени с авокадо, имат различен вкус, Делрой се смее: „Това може да е нова посока за изследвания.“

И макар да е хубаво да си пионер, Делрой се надява нейната технология да бъде широко възприета. Това ще позволи на купувачите да взимат плодовете, без да го изстискват. „Съветвам тези, които произвеждат или опаковат авокадо, да внедрят тази технология. Мисля, че всички ще се възползваме от това, ако авокадото по рафтовете стане все по-добро и по-добро, хората ще спрат да ги мачкат.“

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *