Д-р Линдзи Дънкан: Забравете за хляба и захарта, ако ще отслабвате

Заменете “киселите” захари и скорбялата с алкализиращите зеленчуци! Учудващо е, но динята, лимонът и тъмнозелените горчиви зеленчуци са най-високо алкални. Най-кисели се явяват безалкохолните сладки напитки, алкохолът, кафето и захарта, твърди нутрицевтът д-р Линдзи Дънкан – един от най-добрите експерти диетолози в света. Предлагаме интервю, в което той разяснява тънкостите на киселинно-алкалната диета.

– Д-р Дънкан, защо киселинно-алкалната диета стана популярна в Америка? 
– Да, така е. В един момент тази тема стана популярна сред много американски диетолози. В началото на 1991 г. излезе книгата на Теодора Баруди “Алкализирай се или умри”. Четеше се от много специалисти и обикновени хора. Така научихме за ползата от алкализиращите продукти. Но най-голяма популярност тази концепция получи през 2019 г., след като излезе книгата “Чудото на киселинно-алкалния баланс”, написана от Робърт и Шели Янг.

Ето как действа ежедневната консумация на яйца на организма

– Как може човек да измерва нивото на рН в организма си?
– За целта си купете хартиени рН-лентички (те са изработени от лакмусова хартия). Продават се със специална цветова гама. С помощта на тази цветова скала сравнявате промяната на цвета на лакмусовата хартия, за да разберете нивото на киселинност. Т.е., съвпадащият цвят определя вашето рН. Проверяването нивото на киселинност на организма може да е първото нещо, с което да се заемете сутрин веднага след ставане. Можете да тествате слюнката и урината преди първото ходене до тоалетна или прием на вода и храна.
Най-често нивото на киселинност на урината е по-ниско от това на слюнката. Така е, защото урината фиксира всички “кисели” отпадъци, които произвежда организмът. Затова тестването на слюнката е по-добро, по-ясно и по-точно. Дава информация за химията на цялото тяло и нивото на киселинност съответно. Между другото, много е интересно и полезно да си отворите дневник, където да записвате показателите, наблюдавайки промените, които започват със смяната на менюто. Аз например си проверявам рН вечерно време, за да видя как консумираната през деня захар или тъмнозелените зеленчуци могат да повлияят на киселинността.


Д-р Линдзи Дънкан

– Защо за организма е вредно да има прекалено високо ниво на киселинност?
– Нивото на киселинност на здравия организъм трябва да се намира в тесен диапазон.
Ако балансът се наруши  и вътрешната среда стане прекалено кисела, организмът се опитва да поправи това чрез вътрешни процеси: например като секретира повече бикарбонат от задстомашната жлеза и отделя по-голямо количество въглероден диоксит от белите дробове.  Ние провокираме тази защитна система не само с киселата храна, но и с лекарствата, различните вредни вещества и дори с негативните емоции, със стреса.
Имайте предвид, че поначало нашият организъм съдържа повече алкали, затова киселите отпадъци могат да се натрупват в организма във вид на соли (отоци и бъбречни болести), камъни, кристали, костни шипове и т.н. Освен това за възстановяване нивото на алкалите и създаване на буфери за киселата среда допринасят полезните минерали, които се отмиват от костите. По тази причина те стават по-слаби и по-крехки, т.е. нездрави. И като капак на всичко в закисления организъм редица заболявания, вируси и болестотворни микроорганизми се разпространяват по-бързо и просто процъфтяват.

– В какъв диапазон трябва да се намира киселинно-алкалният баланс на здравия организъм?
– Диапазонът на рН-скалата е от 1 до 14. Най-долният край на скалата отразява най-висока киселинност. Когато стигне 7, рН-факторът е неутрален. И по-високите числа съответно са по-алкални. Здравословното рН на слюнката и кръвта се намира в промеждутъка 7,35 – 7,45.

– Кои продукти са най-високо алкални, ако може така да се изрази човек?
– Динята, лимоните, тъмнозелените горчиви зеленчуци като зеле, манголд (нарича се още спанаково или листно цвекло), глухарче и т.н. Както и много азиатски продукти, като например морските водорасли, корените от репей, дайкон (вид ряпа).
Плодове като лимона, лайма (зелен лимон) или портокала са алкални продукти. Трудно е човек да си представи, че киселите на вкус плодове могат да понижат рН в нашия организъм. Интересно е, че киселите плодове като лимон, лайм или нони (лечебно растение от Азия) сами по себе си притежават неутрална киселинност
Да, по-близко към киселия спектър, обаче след усвояване от организма те оказват алкализиращо влияние на организма.

– Има ли някакво общо правило, според което можем да разберем дали храната пред нас е алкална или киселинна? 
– Практически всички зеленчуци и повечето плодове са неутрални или алкални продукти. Най-кисели се явяват безалкохолните сладки напитки, алкохолът, кафето и захарта.

– Как може да балансираме своята диета, ако е невъзможно да си представим вечерята си без пържола или чаша червено вино?
– Много просто – убедете се, че сте съчетали тези киселиннообразуващи продукти с голямо количество зеленчуци. Вместо хляб и скорбялосъдържаща гарнитура добавете към месото тъмнозелени зеленчуци, зеле или прясна салата. Въобще увеличете зеленчуците в менюто си – това винаги е добра идея.

Внимание! Откриха опасното свойство на аспирина

– Разяснете принципа на киселинно-алкалното храносмилане.
– Здравата храносмилателна система има кисела област – стомах със стомашен сок, който преработва и смила храната, изпуска ферменти за преработване на белтъчините и сигнализира за отделянето на сода бикарбонат от задстомашната жлеза. Тънкото черво се алкализира благодарение на отделяната сода бикарбонат. Дебелото черво е здраво, ако неговата среда е по-кисела. Именно затова млечната киселина и полиненаситените мастни киселини спомагат за образуването на здрава микрофлора и добри бактерии в тази част на храносмилателната система.

– Има ли връзка между киселинността в стомаха, храносмилателните сокове и общото рН на организма?
– Да, стомашната киселина трябва да предпазва или по-скоро да предотвратява дисбаланса в организма в полза на алкалите. Такъв дисбаланс може да се случи с възрастта, когато се отделя по-малко стомашна киселина и организмът става склонен към разстройство на храносмилането, промени в имунитета и разпространение на инфекции.

– Накратко, кажете няколко изречения за алкалната диета: помага ли тя за отслабване или просто изравнява киселинно-алкалния баланс?
– Алкалните продукти са много полезни и по принцип липсват в менюто на страдащите от наднормено тегло хора. Достатъчно е само да заменят “киселите” захари и скорбялата с алкализиращите зеленчуци и тогава няма дълго да чакат свалянето на килограми.
В Америка за производство на хляба и макароните, спагетите и прочее пасти използват само брашно, смляно до такава степен, че не е останала никаква съединителна тъкан. Бялото брашно и скорбялата (нишестето) имат много висока киселинност, затова не следва да се консумират, ако човек е тръгнал да сваля килограми. Ако не искате да се откажете от хляба, си купувайте макаронени изделия и хляб от едрозърнесто брашно, с високо съдържание на съединителна тъкан и хранителни вещества. И, както и в предишния случай с виното и пържолата, балансирайте тяхната киселинност с помощта на по-големи количества пресни зелени зеленчуци и други алкализиращи продукти.

Яна БОЯДЖИЕВА 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *