Д-р Малина Топчийска: Сухо око е модерна болест – от взирането в екрани

Очният лекар д-р Малина Топчийска лекува заболявания на роговицата, на ретината, макулна дегенерация, възпалителни заболявания, катаракта, извършва лазерно лечение на ретината и вторично перде. Практикува в Медицински център “Оксиком” в Бургас.

Специално за читателите на в. “Доктор” д-р Топчийска обясни какво представляват някои от най-честите заболявания в офталмологията и как се лекуват.

– Д-р Топчийска, какви са причините за сухото око и как се лекува?

– Сухото око е модерна болест, поради навиците на съвременния човек да работи почти непрекъснато с електронни устройства, пред монитори, на изкуствена светлина. Вследствие на това слъзният филм на окото, който е изграден от няколко слоя, вече не функционира добре. Окото изсъхва, което праща сигнали на мозъка да произвежда още сълзи.

На практика, тези сълзи изтичат от окото, но то продължава да не се овлажнява. Получава се порочен кръг. Когато кажа на пациент, че страда от сухо око, той отрича: “Не, моето око не е сухо, очите ми сълзят непрекъснато”. Точно това е парадоксът при това заболяване. Най-честите прояви на сухото око, освен непрекъснатото сълзене, е зачервяване, парене, глождене, дразнене – все едно имате пясък в очите. Сълзите са изключително важни освен за комфорта на очите, така и за зрителната острота, за доброто зрение. Сухото око води до други очни заболявания и усложнява вече съществуващите.

– Има ли лечение за този проблем?

– Това, което пациентите могат да правят сами преди нашата намеса, е да намалят времето, което прекарват пред мониторите и на изкуствено осветление, и да стоят повече на открито. Някои хора обаче няма как да се отделят от компютъра, защото работата им го изисква. Но поне през свободното време е добре да не се взират в телефона си или в монитора на домашния компютър.

Когато човек е концентриран и гледа в монитора, честотата на мигане и на овлажняване на очите намалява драстично. Затова е важно съзнателно да мигаме. Ако и това не помага, трябва да се намесим ние, специалистите офталмолози.

Едва ли сте чували за този плод, е а суперхрана

– Какво лечение предписвате?

– На пазара се предлагат капки – така наречените изкуствени сълзи, които имат различен състав, според нуждите на конкретния пациент. Изкуствените сълзи трябва да се капят често и непрекъснато, всеки ден, за да има ефект. Тази терапия не означава да си вземете капки, да ги капете пет дни и да очаквате, че ще помогне. Не, трябва да се прави ежедневно капане по няколко пъти, защото сухото око вече се е превърнало в хронично заболяване и няма как да го излекуваме за една седмица.

Освен капките, съветвам моите пациенти да затоплят клепачите и да им правят масажи сутрин и вечер. Чрез затоплянето секретът в клепачите става по-воднист, а чрез масажа се изтласква от клепачите навън. За тази цел може да си купят от аптеките гелмаски, които се затоплят и се държат около 5 минути на клепачите. А след това с кръгообразни движения и лек натиск се масажира горният и долният клепач, отново за около 5 минути. В домашни условия затоплянето може да стане и с току-що изгладени сухи хавлиени кърпи.

– Кое е най-масовото заболяване, което срещате във вашата практика?

– Сред хората на по-зряла възраст най-честото заболяване е катарактата (очното перде). Среща се особено сред хора на над 60-годишна възраст. Имаме и по-млади пациенти с катаракта, включително деца с вродена катаракта.

Д-р Малина Топчийска

– Има ли симптоми, по които човек да се ориентира, че е с катаракта?

– Човек усеща първо намаляване на зрението надалече. Четенето не е проблем и близките предмети остават ясни до по-късен етап от развитието на заболяването. Катарактата води до намаляване на зрението, на контраста, на светлочувствителността. В по-напредналите стадии, когато се гледа светлинен източник, се виждат кръгове на светлоразсейване – като ореолчета около електрическата крушка. Това заболяване не се развива рязко, загубата на зрение става постепенно с времето. Сами няма да се усетим, че зрението ни намалява. Ето защо, е изключително важна профилактиката – веднъж годишно на очен лекар!

– Каква е разликата между вътрешно и външно перде?

– Вътрешното перде е уплътнение на собствената леща на окото, което пречи на светлината да преминава и достига най-вътрешните структури на окото, благодарение на които ние реално виждаме. За щастие, е напълно лечимо заболяване. Оперативно се поставя изкуствена прозрачна леща в окото и зрението се възстановява напълно.

Външното перде (птеригиумът) представлява разрастване на съединителна тъкан върху най-външните слоеве на окото. Тя е видима и за самите пациенти, и за техните близки. Докато началните стадии на вътрешното перде няма как да се забележат.

И при външно перде лечението е оперативно, защото нито капки, нито очила могат да подобрят зрението. Но не сме привърженици на прекалено ранното опериране. При сравнително добро зрение, въпреки че пердето се развива, не препоръчваме операция. Когато вече зрението падне под 50%, съветваме пациентите да се оперират. Прекалено дългото изчакване също крие своите рискове и няма никаква полза за пациента.

Каква е опасността от слънчогледовото олио

– Какви са възможностите на медицината да лекува глаукомата? 

– За съжаление, глаукомата е хронично заболяване, за цял живот. Ролята на нас, офталмолозите, в този случай е да го овладяваме, за да запазим възможно най-много от зрението на пациента. Добрата новина е, че разполагаме с апаратура, чрез която да открием рано това заболяване, за разлика от миналото, когато навременното диагностициране на глаукомата е било проблем. Смяташе се, че това заболяване е свързано само с високото очно налягане. Оказа се обаче, че хора с високо очно налягане нямат глаукома, а при други със сравнително нормално очно налягане, вече има промени в зрителния нерв и загуба на зрение. Продължава да е вярно, че каквото вземе глаукомата, назад не връща. Затова е изключително важна ранната диагностика и лечение на това заболяване.

В нашия център в Бургас разполагаме от половин година с апарат, който измерва и установява увреждането на зрителния нерв на много ранен етап от развитието на глаукомата. Това ни дава възможност да бъдем категорични в диагнозата. Защото невинаги досега нещата бяха напълно ясни, невинаги можехме да твърдим със сигурност, особено в ранните стадии, че един пациент има глаукома, а друг – няма. Освен изключителна прецизност и точност в диагностицирането, апаратът дава възможност и за проследяване на заболяването

Очният ангиоскенер, който е последно поколение очна апаратура, се прилага освен за диагностика на глаукома, но и на макулна дегенерация, диабетна ретинопатия и ред други тежки очни заболявания. С такава апаратура досега работеха само клиники в София, Пловдив и Варна. Вече не се налага на пациентите от Бургас и областта да пътуват стотици километри, за да бъдат изследвани.

Месото увеличава риска от сърдечносъдови болести, единствено рибата не вреди

– На каква възраст и с каква периодичност трябва да се извършват профилактичните прегледи за глаукома?

– След 40-годишна възраст е абсолютно задължително човек да се преглежда веднъж годишно за глаукома. Заболяването се среща и при деца, но изключително рядко. Докато възрастните неглижират този проблем и при някои от тях хващаме глаукомата късно, когато зрението е загубено значително. Тогава и лечението не е задоволително.

За съжаление, при глаукома няма ранни симптоми – нито зачервяване на очите, нито болка, нито нещо друго, което пациентът сам да забележи. Точно затова профилактичните прегледи са много важни. Ако имате роднини в семейството с глаукома, това е още една причина да сте изключително стриктни в профилактичните прегледи.

– Какво е лечението на глаукомата и достъпно ли е за пациентите в България?

– Да, поема се от Здравната каса. Винаги при глаукома се започва с медикаментозно лечение с капки. Прилагат се различни видове капки и комбинации от тях. От изключителна важност за успеха на лечението е готовността на пациента да следва изписания терапевтичен план и редовните посещения при лекаря. Ако се налага, се заменя един вид капки с друг, за да се овладее заболяването. Други методи за лечение са лазерната терапия и оперативното лечение на глаукома. Те са алтернатива за пациенти, на които капките не действат или имат противопоказания.

Мара КАЛЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *