Юношите с мазна кожа страдат най-често от акне

Дъщеря ми страда от акне. Използва специални кремове, но те не й помагат много. Възможно ли е и как да се справи окончателно с проблема?

Теменужка Стоянова, гр. Кърджали

Разбира се, че е възможно. Понякога акнето е временно явление, което може да се появи при момичета например, в критичните дни.

Акнето се определя като заболяване, ако проблемът продължава повече от няколко месеца или дори години. Това обикновено, се случва при юноши с мазна кожа, ако хормоналният фон все още не е изграден.

Акнето се появява на лицето, гърдите, гърба, раменете – там, където има мастни жлези. Като цяло, причините за акнето са известни: метаболитни нарушения в мастната жлеза и връзката с патологичния процес на кисели пропионобактерии, които се чувстват комфортно в мазна среда.

Понякога се присъединява стафилококова инфекция. Когато каналът на мастната жлеза се блокира, бактериите провокират възпаление.

Едва ли сте чували за този плод, е а суперхрана

Като цяло, ако човек се обърне към специалист, може успешно да се справи с акнето с доста прости методи.

Лечението може да бъде дълго, но е необходимо: акнето по лицето на много юноши причинява комплекс за малоценност и понякога те се превръщат в пречка в кариерата, в общуването с противоположния пол. Много хора смятат, че могат да се справят с акнето, като го третират със спирт.

Но, това не е правилно. Необходимо е да се лекува не само кожата, но и да се решат вътрешните проблеми: да се премине на балансирана диета, да се регулира хормоналният фон, да се нормализира дейността на мастните жлези.

Някои тийнейджъри предпочитат да изтискват гнойните пъпки, но в резултат броят им само се увеличава.

Криомасажът с течен азот, различни маски, които допринасят за изсушаване на кожата, помагат за премахване на обрива.

И едва след три до четири седмици може да започне почистване на кожата, за да се отстранят мастните тапи (комедони). Тогава акнето се лекува с помощта на специални лекарства, лосиони, мехлеми.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *