Храните, след които искате да ядете още повече. Някои съвети за хранене

Някои хора откриват, че определени диети не работят за отслабването им, защото им се яде повече след консумация на определена храна. В резултат – те хапват често и по-висококалорични закуски. 

 

4 заболявания, при които не можете да ядете банани

Зухра Павлова, ендокринолог от клиниката на Московския държавен университет, посочи какви съвети за храненето определено не трябва да се следват.

Първо, трябва да свикнете с мисълта, че малко парче храна може да съдържа много калории. Така че трябва да заблудите тялото си: в него има блуждаещ нерв, който изпраща сигнали до мозъка за пълноценно хранене само ако човек е изял достатъчно количество храна (точно по обем, а не по хранителна стойност).

Важно е да се консумират протеини, мазнини и въглехидрати едновременно, а не като отделна храна. Салатата сама по себе си няма да задоволи глада, а само леко да го забави.

На второ място, можете да забравите популярния съвет да пиете кефир (ферментирала млечна напитка) през нощта, за да не ви се яде.

Грешката на тези, които пият топла вода с лимон

Храната има инсулин и гликемичен индекс. Първият отразява нивото на инсулин в кръвта след консумация на продукта, а вторият – нивото на глюкозата, също след хранене.

Кефирът е с ниско съдържание на калории и с нисък гликемичен индекс. Но инсулиновият индекс на този продукт е много висок.

Колкото по-висок е индикаторът, толкова по-бързо се получава насищане и след това чувство на глад. Ето защо, след като пият кефир, тези, които отслабват, често тичат при хладилника през нощта.

На трето място, ябълките и всички плодове като цяло са лоша закуска. Важно е храната да съдържа протеини. Фруктозата води до намаляване на мелонил-КоА, вещество, което играе важна роля в производството на енергия на клетъчно ниво и в регулирането на енергийния баланс в мозъка.

Известно време след яденето на плодовете, човек получава силно желание да ядете нещо друго. Когато протеинът навлезе в тялото, скоростта на усвояване на въглехидратите намалява, появата на мастна тъкан се заменя с изграждането на мускулите. Основното нещо е да се храните умерено.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *