Разберете своя ентеротип, за да не напълнявате

Защо някои жени не могат да живеят без сладкиши, докато други избират традиционна “мъжка” храна – пържоли на скара и ребра?

Учените са установили, че причината е във вашия ентеротип.

Проучете описанията на всеки тип и определете вашия ентеротип.

Тип „Бактероиди”

Харесвате ли месото и морските дарове, но не се отказвате от маслото и сладкишите с крем? Това е така наречената западна диета, чиито привърженици развиват ентеротипа “бактероиди”.

Вашите особености

Добрата новина е, че бактериите в червата ви много добре ферментират захари в протеини, така че можете да си позволите както торта, така и шишчета и кебап. Имате отличен метаболизъм и бактериите в червата ви са способни да разграждат токсините. Но с този ентеротип храносмилателната система работи с повишен стрес.

Тази достъпна подправка намалява холестерола и кръвното налягане

Вашият хранителен план:

• Не забравяйте да ядете зеленчуци и плодове с месото.

• Вашето тяло перфектно изгаря дори десерти, но все пак се старайте да не превишавате препоръчаното количество захар – 5 чаени лъжички на ден.

• Фокусирайте се върху “хранителната пирамида“: 40% от храните трябва да са сложни въглехидрати (пълнозърнести хлябове, зърнени храни, тестени изделия), 35% – зеленчуци и плодове, 20% – протеини (месо, птици, риба, млечни продукти) и само 5% – мазнини и захар.

Тип „Превотела”

Вие сте убеден вегетарианец или просто обичате зеленчуците и зърнените култури повече от месото? При такава диета се формира втори ентеротип – “превотела”.

Вашите особености

Ето плюсовете на вашия ентеротип: бактериите в червата ви перфектно обработват захарта и въглехидратите, осигуряват на организма витамин В1 и фолиева киселина. Но с този ентеротип натоварването върху лигавицата може да се увеличи, така че не се отпускайте.

Вашият хранителен план

Най-важното е да се уверите, че организмът ви получава достатъчно протеини (имаме нужда от 100-120 г на ден). Той е градивният елемент, чрез който клетките се обновяват и мускулите се поддържат. Ако ядете малко месо, не забравяйте да включите в диетата си растителни протеини – на тях са богати бобовите растения, ядките, семената, соята.

Диетоложка определи най-добрата подправка за понижаване на кръвната захар

Тип „Руминококи”

Не може да си представите живота си без сладкиши, тестени изделия и бисквити? Най-вероятно имате трети ентеротип – “руминококи”.

Вашите особености

Поздравления, този тип хора имат отлично храносмилане. Но бактериите в червата ви много добре метаболизират захарта, а това увеличава склонността към наднормено тегло и променя начина на разграждане на глюкозата.

Вашият хранителен план

• Ограничете захарта! Не превишавайте препоръчителния прием от 5 чаени лъжички на ден.

• Ако обичате сладкото и не можете да си представите живота без шоколад или сладолед, избягвайте храни с добавена захар. Това са полуфабрикати, фастфуд, сосове, консерви. Знаете ли, че захар се добавя дори и към кетчупа? Четете внимателно етикетите, за да откриете скритата захар. След това можете да се отдадете на десерти и пак да консумирате по-малко сладко.
• Яжте десерти сутрин, за да сте сигурни, че изразходвате калориите си.

Източник: Здрвето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *