Чувствителни зъби? Яжте храни, богати на минерали и каротин

Имам много чувствителни зъби. Ако отхапя ябълка, хапна парченце портокал или мандарина, веднага се появява болка в зъбите.

Трябваше да се откажа от сладки и кисели храни. Но продължавам да изпитвам болка и когато си мия зъбите.

Има ли ефективни народни средства за намаляване чувствителността на зъбите? Какви са причините за този проблем и как мога да се справя с него?

Таня Лавчева, гр. Русе

Повишената чувствителност на зъбите възниква по различни причини: поради множество пукнатини в емайла, кариес, дефекти в твърдите тъкани на зъба.

Пациентите с пародонтит често страдат от повишена чувствителност (хиперестезия) на зъбите (особено ако са се “оголили” шийките на зъбите). Такива хора трябва да се консултират със зъболекар и да се подложат на лечение.

Освен това повишена чувствителност на зъбите може да възникне при продължителен стрес, заболявания на ендокринната система (болести на щитовидната жлеза, захарен диабет), гастрит, колит, менопауза, както и респираторни вирусни инфекции и грип.

Месото увеличава риска от сърдечносъдови болести, единствено рибата не вреди

Тук посещението само при зъболекар не е достатъчно, необходими са и консултации с други специалисти.

Храната не трябва да е твърде студена или гореща. Рязък спад на температурата също е нежелан (например, след сладоледа – топло кафе). По-добре е да не се увличате по газираните напитки. Между другото, те са вредни и за стомаха.

Вероятно всеки, който е решил да утоли жаждата си с такива напитки, е забелязал, че след това зъбите започват да скърцат неприятно, когато се докоснат. Това е вследствие на “разтварянето” на емайла им под действието на фосфорната киселина, която се съдържа в такива “коктейли”.

Важно е също да знаете, че “разтварят” емайла и храни с високо съдържание на киселини. Не бива обаче да се отказвате от удоволствието да хапвате ябълки или портокали, просто всичко трябва да е в умерени количества.

Ако обичате ябълките, избирайте не кисели сортове, пийте портокаловите сокове със сламка. След кисела храна изплакнете устата си с обикновена вода, но не газирана.

Разберете своя ентеротип, за да не напълнявате

Купувайте по-често храни, богати на минерали и витамин А (морски водорасли, яйца, черен дроб, моркови, тиква, твърди сирена).

Има и различни процедури, които укрепват зъбния емайл (дълбоко флуориране, реминерализиращи апликации).

Това е доста прост и безболезнен начин: като правило е необходимо да се прилага специален разтвор за лечение за зъбите за известно време. Такива действия обаче не трябва да се извършват самостоятелно, защото без да се консултирате с професионалист, можете да нанесете още по-голяма вреда на здравето си.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *