Опасността от най-здравословните храни: Каква вреда могат да ни причинят
Повечето хора консумират определени храни въз основа не само на вкуса им, но и на потенциалните ползи, които могат да осигурят на тялото им. Разбира се, зеленчуците, плодовете и ядките с право се считат за най-ценната храна.
Билки за зимата. Какво трябва да пием?
Оказа се обаче, че дори и най-здравословната храна може да съдържа определени рискове за човешкото здраве. Ето защо, преди да обогатите диетата си с тях, вероятно трябва да знаете дали си струва да го направите.
Каква вреда могат да причинят на тялото ни определени ядки плодове и зеленчуци
Грейпфрут
Повечето хора вероятно знаят колко полезен е грейпфрутът за нормализиране на метаболизма, поради което често се включва от диетолозите в менюта, насочени към борба с наднорменото тегло. Освен това този плод съдържа голямо количество витамин С.
Оказва се обаче, че употребата на тези плодове е противопоказна при някои заболявания. Също така, лекарите често съветват пациентите да не пият сок от грейпфрут, докато приемат определени лекарства.
Причината е, че сокът от грейпфрут съдържа вещества нирангин и псорален, които унищожават ензима, намиращ се в тънките черва и черния дроб и е отговорен за разграждането на приетите лекарствени вещества. Това води до натрупването им в кръвта, което може да причини отравяне.
Според експерти, за да се прояви напълно този ефект, е достатъчна чаша (250 милилитра) сок. И този ефект приключва не по-малко от 24 часа след консумацията му.
Лекарствата, чието действие става особено опасно в комбинация със сок от грейпфрут, включват антихипертензивни, психотропни, хипнотични и лекарства за лечение на епилепсия и стомашно-чревни заболявания, понижаващи нивата на холестерола, както и лекарства за повишаване на потентността.
Киви
Вече споменатият витамин С, чиято концентрация е особено висока в кивито, е една от причините този плод да се класифицира като здравословна храна.
Това обаче е една от малкото храни, които съдържат оксалати, естествени вещества, които кристализират във високи концентрации в телесните течности и причиняват проблеми с бъбреците или жлъчния мехур.
Това обаче може да се случи само при сериозно предозиране на витамин С, което е по-вероятно, докато приемате витаминни комплекси, отколкото от яденето на плодовете. В допълнение, кивито, заедно с банани, авокадо и цитрусови плодове, е противопоказно за хора, които са алергични към латекс.
Внимание! Не бива да ядем суров чесън
Ябълка
Изглежда невероятно, каква вреда могат да нанесат ябълките на човек? Оказва се, че най-популярният плод може да бъде отровен, когато се яде със семената, тъй като те съдържат отровното вещество цианид.
Семената на ябълките едва ли ще успеят да убият никого, но все пак помнете това следващия път, когато гризете вкусни и със сигурност здравословни плодове.
Череша
Подобно на ябълковите семки, черешовите костилки съдържат цианид. Това се отнася и за кайсии, праскови и сливи. Разбира се, ако погълнете няколко ядки, нищо лошо няма да се случи, защото човешкото тяло може да преработи оскъдни количества от веществото, но големите дози са опасни за него.
Симптомите на леко отравяне включват главоболие, замаяност, дезориентация, безпокойство и повръщане. Консумацията на прекомерно количество отрова може да доведе до затруднено дишане, високо кръвно налягане, сърцебиене, бъбречна недостатъчност и дори смърт.
Шоколад
Този деликатес, обичан от милиони хора по света, отдавна е известен със своите полезни вещества. Какаовите зърна, които са в основата на този вкусен десерт, съдържат три особено полезни съставки: теобромин, който има успокояващ ефект, кофеин, който стимулира нервната дейност, и теофилин, който разширява кръвоносните съдове.
Шоколадът обаче може да представлява опасност за здравето, особено ако ядете твърде много от него. Той представлява най-голямата заплаха за домашните любимци. Дори 40 грама могат сериозно да навредят на четириногите приятели. И в големи количества този продукт е смъртоносен.
Хората също не са имунизирани срещу негативните ефекти на шоколада. Единствената утеха е фактът, че човек трябва да консумира много повече, за да достигне опасно ниво. Счита се за смъртоносна доза от 3 грама деликатес на килограм човешко тегло.
4 заболявания, при които не можете да ядете банани
Бадем
Напоследък консумацията на сурови ядки и особено на бадеми стана много популярна, тъй като се препоръчва от много диетолози. Струва си обаче да помислите дали не е по-добре да следвате установената практика и да ядете ядки само след термична обработка.
Горчивото разнообразие от бадеми, което е особено ароматно и поради това често се използва в десерти и други ястия, съдържа отровата цианид, спомената по-горе.
Поради тази причина той се обработва, за да унищожи отровата, която изчезва при нагряване. Не случайно в някои страни (например в Нова Зеландия) горчивите бадеми са забранени за продажба със закон.
Кашу
Продуктът, който се счита за ядка, всъщност е семето, което съставлява плода от кашу. Той не се продава суров, както мнозина биха си помислили, а приготвен на пара. Това е необходимо, за да се унищожи урушиоловото вещество.
В допълнение към суровите кашу, той се съдържа и в отровния бръшлян и има способността да предизвиква силна алергична реакция. Това вещество може да бъде фатално, ако се приема в големи количества.
Въпреки че случаите на отравяне са изключително редки, хората, които изпитват това, са имали симптоми, подобни на възпаление на кожата.
Суровите ядки също съдържат вредни инхибитори на трипсин, които блокират разграждането на протеините в тялото. Те също са панкреатотоксични, така че са опасни за хора, които имат проблеми с производството на инсулин или инсулиновата резистентност.
Какви картофи и защо не може да ги ядем?
Червен боб
Един от потенциално опасните сортове бобови растения е червеният боб. Токсинният фитохемаглутинин, който той съдържа, може да изпрати човек в болнично легло, ако яде само няколко сурови зърна.
За да се избегне това, червеният боб трябва да се готви поне 10 минути. Някои експерти дори препоръчват да се готви повече от половин час, за да се гарантира пълното унищожаване на токсина по време на продължителна топлинна обработка.
Имайте предвид обаче, че продължителното готвене при температури под 100 градуса по Целзий, като например 80 градуса, ще направи червения боб пет пъти по-токсичен от суровия боб.
Картофи
Дори такива популярни зеленчуци като картофите също могат да бъдат отровни. Те съдържат силно токсичното вещество соланин, което може да доведе до редица здравословни проблеми и дори смърт.
Най-голямата му концентрация се намира в кората, а в зелените и покълналите зеленчуци се увеличава многократно.
В този случай термичната обработка не е достатъчна, за да неутрализира токсина. Такива картофи трябва да се белят, така че да се отрежат всички зелени петна и да се изхвърлят силно покълналите кореноплодни растения.
Малките деца страдат най-много от излагане на соланин, тъй като храносмилателната им система не е добре развита. Първите признаци на отравяне се появяват 50-60 минути след консумация на токсично вещество с картофи.
Симптомите включват: гадене, повръщане, повишено слюноотделяне, коремна болка, диария, шум в ушите, нервни разстройства, задух, конвулсии, припадък. Покълналите и зелени картофи са особено опасни за бременните жени, тъй като могат да навредят на плода.
Всички горепосочени продукти могат и трябва да се ядат. Просто трябва да внимавате за количествата, правилата за тяхното приготвяне, обработка и съхранение . В тях има повече несъмнена полза за човешкото тяло, отколкото вреда. Грижете се за себе си и бъдете здрави.
Източник: Здравето