Ендокринолог обясни какво ще се случи с нас, ако спрем захарта

Ендокринологът Татяна Бочарова разказа за това какво ще се случи с тялото ви, ако се откажете от захарта или поне драстично намалите стойностите й в диетата си.

Ако не сте видели думата „захар“ на етикета на продукта, това не означава, че я няма. Може да се появи под няколко имена, като хидролизирано нишесте, меласа, фруктоза, малтоза и т.н. Така че е много трудно напълно да се елиминира захарта от храната ни. Факт е обаче, че ядем прекалено много от нея и следователно, ако поне започнем да контролираме количеството, което приемаме, тялото ще ни бъде благодарно.

Какво се случва с тялото ви, ако се откажете от алкохола

За да бъде отказът успешен и да нямаме „сривове“ и „претоварвания“, Бочарова препоръчва захар да се яде по време на основните хранения, а също така да се включат в диетата бавни въглехидрати, като тестени изделия и зърнени храни. Това ще ви позволи да се чувствате сити за дълго време и да не се влачите през целия ден.

Специалистът отбелязва, че още в първия ден от такова хранене, вечерта ще се чувствате по-весели от обикновено. Денят ще премине без скокове в нивата на глюкозата, а настроението ви ще бъде добро.

Внимание! Тези 4 храни са изключително вредни за кожата

Промените ще станат по-забележими след месец: отхвърлянето на сладкиши ще засегне всички телесни системи – от храносмилателния тракт до хормоните. Според ендокринолога метаболизмът ще се подобри, безсънието ще изчезне, теглото ще намалее.

Имунната система ще се подобри след една година. Теглото ще намалее и необратимо (освен ако, разбира се, не се върнете към предишната си диета). Също така ще имате по-малко посещения при зъболекаря, тъй като разграждането на захарта в устата ви произвежда киселина, която уврежда повърхността на зъбите ви, което води до кариес и други проблеми.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *